הצהרת מחלות כדי לקבל תמיכה מביטוח לאומי

שאלה:

כתוב ברית כרותה לשפתיים. וגם מובא באיזה מקום בחזל שאדם שעושה את עצמו כאחד שזה לא באמת נכון. כסומא נראה לי. אז לא יפטר עד שיהיה כך.
אדם מתפקד אבל יש לו כמה בעיות מסויימות, והלך לרופא וטען על עצמו בעיות בריאותיות קשות ובהגזמה ענקית ממה שיש לו. בשביל לקבל מביטוח לאומי סיוע.
חלילה זה בעיה של מה שאמרו חזל? ואם אפשר בדיוק על מה דיברו?
כמו כן האם משפחתו המוטרדת מהדבר יכולים לעשות משהו כדי להפך לברכה?

תשובה:

שלום וברכה,

במשנה בסוף מסכת פאה כתוב שמי שעושה עצמו עני או פיסח או חיגר אינו מת מהעולם עד שיהיה כך. ויש לדון האם זה שייך במקרה זה, שהרי המשנה דיברה על אדם שעושה עצמו צולע כדי שירחמו עליו, וביאר התפארת ישראל שממעט כבוד שמים שמראה שהקב"ה ברא בעל מום נוסף, ולכן נענש בעונש חמור כל כך. ולפ"ז כאן שהוא לא הראה לבריות שהוא בעל מום אלא הצהיר לביטוח לאומי. אלא שבמקרה שלך יותר צריך לחשוש מגזל, וזה הרבה יותר חמור מהמשנה במסכת פאה, כי אם מדובר בהצהרת מחלות שלא קיימות כדי לקבל מענק מהביטוח לאומי יש כאן איסור גזל.

בהצלחה.

מקורות:

משנה פאה פ"ח משנה ט. ובתפארת ישראל שם.