שימוש בהסרטה של שיעור תורה ללא רשות

שאלה:

שלום
הרב כהן מוסר שיעור תורה. הוא מאפשר להקליט / להסריט את השיעור.
ראובן הסריט את השיעור והעלה לאתר שלו. שמעון הוריד את הסרט מאתרו של ראובן, והעלה גם כן לאתר שלו.
כשנשאל שמעון כיצד עושה כן? השיב – דיברתי עם הרב כהן והוא מתיר להפיץ את שיעוריו בכל צורה, ולא נתן למישהו 'חזקה' עליהם, או 'זכויות יוצרים'.
א. האם יש בכוחו של ראובן למנוע משמעון להעלות את השיעור לאתר שלו?
ב. לו יצויר שלרב כהן כעת יקימו אתר, והרב כהן מעונין שכל השיעורים המוסרטים שלו – שיעלו לאתר החדש שמקימים לו, האם בכוחו של ראובן לאסור עליו לעשות שימוש בסרט אותו הסריט [את הרב כהן]?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

ראובן שהסריט את השיעור, הוא לא היצר של התכנה אלא טרח עבור התכנה. בעל היצירה של השיעור הוא הרב כהן. וראובן הוא הפועל שטרח עבור היצירה. ולכן אם הרב כהן רוצה את השיעורים ראובן לא יוכל לעכב בעדו מלפרסם את שיעוריו אבל ראובן יכול לעכב בעדו שישלם לו עבור הטרחה שטרח, מדין 'נהנה'.

וכמו כן אם הרב כהן מפקיר את זכויותיו ראובן לא יכול לאסור על אחרים להעתיק, אבל ראובן יכול לדרוש תשלום משמעון שלא יעתיק לאתר שלו עד שישלם לו שכ"ט.

בהצלחה.