השתתפות קומת קרקע בתיקון המעלית

שאלה:

אני מתגורר בבנין יחסית חדש בקומת כניסה. לפני כמה ימים אחד מהשכנים או מוביל מטעמו הזיק למעלית והשבית אותה מפעילות. השכנים לא יודעים מי עשה את הנזק. עלות התיקון התחלקה בין השכנים השונים כדי להחזיר את המעלית לפעילות.
האם אני צריך להשתתף בתשלום? אני לא משתמש במעלית ואין לי צורך בה.
האם אפשר לחייב אותי על נזק שמישהו אחר עשה?

תשובה:

שלום וברכה,

כיון שלא ידוע מי הזיק את המעלית ולא ידוע את מי לחייב חייבים כל השכנים לתקן את המעלית כדי שהמעלית תחזור לתפקוד. גם השכנים בקומת קרקע שאין להם כל שימוש במעלית חייבים להשתתף בתיקון המעלית ובתשלומי ביטוח מעלית. כיון שהשתתפו ע"ד שיש מעלית. רק לגבי חיוב חשמל של השימוש במעלית נחלקו הפוסקים האם דיירי קומת קרקע יכולים להתנתק ולא לשלם. אולם המנהג היום שדיירי קומת קרקע משתתפים בשווה גם בהוצאות השוטפות.

בהצלחה.

מקורות:

ראה עלון המשפט גליון מספר 42 ו44 שדעת גר"י סילמן והגר"מ שפרן שדייר בקומת קרקע פטור מתשלום השוטף של המעלית. ובגליון מספר 43 דעת הגר"נ נוסבוים שחייב לשלם. ולכו"ע הוצאות החזקה מוטלות על כולם בשווה. כפי הנראה שכיום המנהג ברוב המקומות שגם דיירי קומת קרקע משלמים כמו כולם תשלום של וועד הבית.