נזקי מים מדירת השכן

שאלה:

האם בכל מקרה של נזקי מים שחודרים מדירת השכנים לדירת השכנים מתחתיה וגורמים נזק מעיקר הדין אין המזיק כלומר הדייר הגר בקומה העליונה אינו חייב לשאת בתשלום עבור תיקון הנזק ופטור מדין גרמא?

תשובה:

שלום וברכה,

בכל נזקי מים שבאים מדירת השכן בעל המים חייב לתקן את הצינור שלא יזיק את השכן תחתיו. ולכן כל פיצוץ בצנרת צריך בעל הצינור לתקן את הנזק. רק במי גשמים שחודרים ממרפסת לדירת שכן יש מקום לדון מי חייב לשלם על האיטום שלא יחדרו המים.

אם המים שחלחלו הזיקו רכוש לשכן שמתחתיו, אם לא הייתה התרשלות מבעל הדירה העליונה, ומיד שהודיעו לו על הנזילה תיקן את הנזילה, פטור השכן העליון על נזקי המים. אם הודיעו לשכן על הנזילה והתרשל ולא תיקן נחלקו הפוסקים האם דין מים שמחלחלים כדין בור ופטור על הכלים או כדין אש וחייב על נזקי הכלים וכיון שיש מחלוקת לא ניתן לחייב. אבל את הפיצוץ שבצנרת ודאי חייב לתקן מיד.

בהצלחה.

מקורות:

ראה עלון המשפט גיליון מספר 43.