תיווך

שאלה:

שלום וברכה
ראובן המתווך קיבל מבא כוח המוכרת, דירה בירושלים לתווך,
ראובן פנה במקביל לשמעון המתווך, בכדי שיחפש אף הוא קונים לדירה, כששמעון רצה להיכנס לדירה, נתנו לו מס' פלאפון של אחות המוכרת, והיא אמרה לו שהיא מעוניינת לקבל חצי מדמי התיווך המתקבלים.
שמעון פנה ללוי המתווך, שיביא לו קונים, ואכן לוי הביא קונה, אלא שהקונה התנה את העיסקה במחיר מוזל הרבה מהמחיר המוצע,
שמעון כתב לו, שאין לו אפשרות להביא את העסקה במחיר נמוך שכזה,(כל זה ללא שראובן היה מודע לעניין)
במקביל, פנה ראובן ללוי וביקש דירה, ולוי הציע לו את הדירה המדוברת, שראובן הבין מיד שמדובר בדירה זו, ובקיצור, נהיה קשר עצמאי בין ראובן ללוי בדבר הדירה,
ראובן שיש לו קשר מצויין עם המוכרת, הצליח לדבר על ליבם לתת את הדירה במחיר המוזל, והעיסקה יצאה לפועל,
השאלה היא – 1. האם שמעון זכאי לדמי תיווך, היות והקשר בין ראובן ללוי נהיה למעשה גם באופן עצמאי, ואת"ל שזכאי, האם שמעון זכאי על אף שלא הצליח להביא את העיסקה במחיר בו רצה הקונה לקנותו,
2. ואת"ל ששמעון לא זכאי, האם האחות שאמרה בטלפון לשמעון שהיא רוצה חצי מדמי התיווך זכאית לקבל, אע"פ שלא תרמה כלום לעסקה,
יודגש, שראובן כשלעצמו, לא דיבר מעולם עם האחות, ולו ראובן היה סוגר עסקה לבד, לא היה משלם כלום לאחות, ושמעון ולוי הגיעו רק מכוחו של ראובן, אלא שלשמעון האחות אמרה שהיא רוצה כסף, אבל ככל שלוי הולך דרך ראובן, א"כ לכאורה האחות לא בסיפור,
בכבוד רב.

תשובה:

שלום וברכה,

כמדומני שיש טעות בהצגת השאלה. בקטע הזה: "במקביל, פנה ראובן ללוי וביקש דירה, ולוי הציע לו את הדירה המדוברת, שראובן הבין מיד שמדובר בדירה זו, ובקיצור, נהיה קשר עצמאי בין ראובן ללוי בדבר הדירה,

ראובן שיש לו קשר מצויין עם המוכרת, הצליח לדבר על ליבם לתת את הדירה במחיר המוזל, והעיסקה יצאה לפועל".

להבנתי ראובן פנה ללוי כדי לקבל קונה ולא לקבל דירה, כיון שראובן היה לו את הדירה ביד וחיפש קונה.

אם הבנתי נכון שראובן ניגש ללוי שיביא לו קונה, אז דמי התיווך מגיע לראובן ולוי בלבד ולא לשמעון, כיון שראובן הגיע ללוי שלא מיוזמת שמעון וההצעה של שמעון נפלה לא צלחה. וראובן ניגש מעצמו ללוי ושניהם סגרו את העסקה לבדם. וכ"ש שהאחות של המוכר לא זכאית כלל לדמי תיווך.

בהצלחה.