מקדש ולא שותה מלוא לוגמיו

שאלה:

שלום,
המקדש לאחרים בבית שלהם בשבת/חג ביום,
ואינו שותה רוב רביעית
(רק טועם, והשומעים לא טועמים כלל) האם יצאו יד"ח קידוש?

והאם במקרה כזה עדיף שימזוג בכוס קטנה רביעית (כי השאר נזרק)?

או אפשרות 2:
שבני הבית יאכלו בבוקר מזונות ללא קידוש, ובשעת הסעודה בצהריים כבר יהיה מי שיקדש וישתה רבעית, ולא יזרק היין.

תשובה:

הנושא של יזרק  היין אינו עיקרי ואינו משמעותי. הבעיה היא שצריך שמישהו ישתה רוב רביעית! אגב זה לא הרבה… לשיעור הגר"ח נאה מדובר ב45 מ"ל, שזה קצת יותר מרבע כוס חד פעמית רגילה… בלי זה חסר בקיום המצוה שאינה נעשית כתיקונה וחבל, כדאי לדרבן אותו לכך.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן רעא סעיף טו

קידש, וקודם שיטעום הפסיק בדיבור, חוזר ומברך בפה"ג ואין צריך לחזור ולקדש. וה"ה אם נשפך הכוס קודם שיטעום ממנו, יביא כוס אחר ומברך עליו בפה"ג, וא"צ לחזור ולקדש.