הטעם שמועיל קידוש על הפת

שאלה:

למה אפשר לעשות קידוש על הפת הרי רבנן תיקנו שהקידוש יהיה על היין וגם למה אפשר לקדש על חמר מדינה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

בספר הפרדס כתב שעיקר דין קידוש לאומרו על דבר חשוב, ולכן אין הבדל עקרוני בין יין לפת. בשאילתות פ' ברכה נראה שיש שני ענינים בקידוש, האחד הוא לקדש את היום כמו ביובל וקידוש החודש, ולזה מועיל גם פת, והשני הוא דברי שבח כמו כל כוס של ברכה שזה דוקא ביין, וכיון שעיקר ענינו הנושא הראשון, כשאין יין די בפת.

הרי"ד סולובייציק בס' זכרונות מאבא מארי כתב הגדרה למדנית בענין זה, על פי מה שהאריך להוכיח שם שעיקר דין הקידוש הוא לקבוע ולהגדיר את הסעודה כסעודת שבת, ולכן אין הבדל לענין זה אם קובע זאת על היין שהוא דבר חשוב או על הפת שהיא עיקר הסעודה.

כידוע יש מחלוקת ראשונים בענן זה ולרבינו תם לא מועיל קידוש על הפת, ולכן גם הגדרות אלו יהיו בלב המחלוקת הזו, מה עיקר גדר מצות קידוש.