איי רובוט בשבת על שעון שבת

שאלה:

אנחנו כל שבת בצהרים הולכים להורים שלי ולא נמצאים בבית…אם מותר בזמן הזה שאנחנו לא בבית לכוון שאיי רובוט יפעל ויעבוד? ואני שוב מדגיש שהוא פועל אין איש בבית…

תשובה:

שלום וברכה

בודאי אין להפעיל את האיי רובוט על שעון שבת, משום שיש בכך זילותא דשבת ואוושא מלתא.

יש נקודה מאוד מענינת בנושא הזה, שבעצם מכשירים שכבר התקבל ורגילים להפעילם על שעון שבת, כמו תאורה מזגן מקרר ועוד, אין בכך זלזול ביום השבת שהם פועלים, אבל מה שאינו רגיל לפעול בשבת, ובפרט אם הוא מרעיש, כמו מכונת כביסה, ממטרות, ולדעתי גם איי רובוט, זה זלזול בקדושת השבת ואסור.

מקורות:

ראה רמ"א סי' רנב סעיף ה, שש"כ פמ"ב סעי' מ"ג, שו"ת אור לציון פט"ז אות י', שו"ת אג"מ ח"ה סי' כ"ב אות ל"ח, מנחת שלמה ח"א סי' ט'.

הצטרף לדיון

10 תגובות

  1. מחילה מכבוד הרב. אבל השו״ע (סימן רנב ס״ה)כתב במפורש וזת״ד ומותר לתת חיטים לתוך רחים של מים סמוך לחשכה ע״כ ובתחילת הסעיף כתב שמותר לפתוח מים לגנה והם נמשכים והולכים בכל השבת וכ״ו וא״כ מותר לפתוח ממטרות בשבת ע״י שעון שבת והתיר לתת חיטים ברחים סמוך לחשכה על אף שמשמיעים קול ולא חשש לא לזילותא ולא אוושא מילתא ועל פי זה מותר להפעיל מכונת כביסה ע״י שעון שבת.
    ועוד קשה על מה שכתב הרב שמכשירים שכבר התקבל ורגילים להפעילם ע״י שעון שבת כמו מזגן ומקרר אין בכך זלזול בשבת וזה בעייני פלא ממה נפשך אם במכשירים אלו אין בהם משום זלזול בשבת אז גם בממטרות ובמכונת כביסה הפועלת ע״י שעון שבת אין בזה כל זלזול ומה איכפת שהם משמעים קול דעת השו״ע שמותר ואם יש במכשירים אלו חשש זלזול אז גם להנות מהמזגן ומקרר הוי זלזול אי אפשר לחלק בין המכשירים החשמליים

  2. אבל הרמ״א חולק בזה על שו״ע והספרדים שנוהגים כשו״ע רשאים להקל ועוד שדעת הרב עובדיה שמותר להפעיל מכונת כביסה מערב שבת והיא מכבסת בשבת

  3. נכון שלספרדים זה יותר קל, אבל גם בענין זה לא ברור לי הגדר, הרי ודאי יש נושא של זילותא דשבת, אדם שיש בליל שבת מול טלויזיה [של גויים ללא חשש מעשה שבת], ודאי שזה ממש ממש רחוק מאוד מרצון ה' ומכבוד השבת…

  4. ברור שראיית הטלויזיה רחוק מאוד מרצון ה׳ גם בימות החול
    ואולי רק בזה הוי זילותא. אבל לא בשאר מכשירי חשמל אין בהם כל זלזול

  5. ואם הרובוט עובד על מצב שקט? שלא שומעים אותו בכלל…ושוב כמובן אין אנשים בבית…כמובן שיש אנשים בבית הוא לא מופעל כי אז הוא חישנים שלו קולטים אותך וזה אסור וזה מובן…אבל למה שהוא על שקט ואין איש בבית גם אסור?

  6. סליחה נראה לי שכוונת הרב היה להשיב ליעקב (גם אני דברתי עם הרב בנושא הזה הרבה אבל מתוך תשובת הרב נראה לי שרצה כבודו להשיב ליעקב)

  7. אכן כוונתי היתה להשיב ליעקב, לדבריך אין לי מה להשיב, אני שומע את דבריך ונראה לי שהם צריכים ראיה, ורבים מגדולי הפוסקים לא סברו כך לגבי נידונם במעליות שבת ועוד.

  8. סליחה לא הבנתי את התגובה האחרונה של כבוד הרב.אם זאת הערה על מה שאמרתי. בכל אופן כבר אמרתי שלפי שו״ע מותר לפתוח מים לגינה בערב שבת והם משקים את הגינה בשבת ולכן יש הוכחה מכאן שמותר לפתוח ממטרות לפני שבת והם משקים בשבת וה״ה לעניין כביסה בערב שבת שרשאי להתחיל לכבס לפני שבת והמכונה ממשיכה לכבס בשבת וכן לעניין איי רובוט פשוט שמותר להפיעלו ע״י שעון שבת כדי שבשבת ינקה את הבית. אכן כל זה לפי מנהג הספרדים. אבל האשכנזים מחמירים כדעת הרמ״א ובמקום צורך גדול אף הם מקילים