לצאת ידי חובת ברכות השחר דרך הטלפון

שאלה:

האם אפשר לצאת ידי חובת ברכות השחר בעניית אמן למישהו דרך הטלפון?

תשובה:

לא ניתן לצאת ידי חובה דרך הטלפון.

מקורות:

עי' שו"ת אג"מ (ח"ד סי' צא אות ד) שכתב שאשה שנמצאת בבי"ח ואין לה מי שיעשה לה הבדלה תשמע מהטלפון ויוצאת בדיעבד יד"ח, אולם דעת רוב הפוסקים שאין יוצאים יד"ח וכמו שהאריך בזה בשו"ת ציץ אליעזר (ח"כ סי' יח, וסי' מה) להוכיח מפי סופרים וספרים, וע"פ בירור הטכנולוגי, שכיון שהקול שבטלפון אין בזה קול ממש אלא הברה שיוצאת מחמת שינויים פיזיקליים שבחוטים אין בזה גדר קול אדם שאפשר לצאת ידי חובה, וכ"ד הגרש"ז אויערבאך שהאריך בזה בשו"ת מנחת שלמה (ח"א סי' ט) ומנחת יצחק (ח"ג סי' לח), והגר"י קמנצקי (הובא בספרו אמת ליעקב על השו"ע בסופו) שו"ת באר משה (ח"ג סי' קסו) וילקוט יוסף (שבת ח"א סי' רצו סעיף כג) עוד, וראה עוד מ"מ בזה בספר החשמל בהלכה (ח"א פרק יג, עמ' 162 ואילך), ובספר רץ כצבי (רייזמן, ח"ב סי' י) כל דברי הפוסקים בזה.