טלית ותפילין

שאלה:

שלום.
לפי ההלכה לא כ"כ הכי טוב שהתפילין יהיו על הטלית במארז ניילון הרגיל. כי אז לפעמים יש בעיה של מעבירין על המצוות וכו'.
קניתי תיק שחור בשביל להניח את התפילין שוכבים זה לצד זה. אבל בסוף זה לא כ"כ נכנס. אפשר להניח אותם אחד על השני, כמו בתיק ניילון. אלא שהמעלה שלהם. שאם אני יפתח את התיק עומד אז באמת זה סוג של מונחים זה לצד זה. ולכן אולי אין מעבירין על המצוות. אבל זה אפשר גם לעשות בתיק ניילון להעמיד אותו ולא להשכיב.
מה הרב ממליץ? להחליף לגדול יותר ולהניח אותם שוכבים זה לצד (ואז גם שהתיק שוכב כהרגלו של תיק תפילין, הם יהיו זה לצד זה)

תשובה:

שלום וברכה

באופן רגיל, כיון שהטלית גדול מהתפילין, היא בולטת יותר כלפי האדם החוצה בעוד התפילין פנימה, ולכן למרות שהן מעליה נהגו להקל שאין בזה משום אין מעבירין על המצוות.

הצטרף לדיון

12 תגובות

  1. תודה.
    חשבתי על זה להכניס את זה בצורה ששניהן יהיו מונחים זה לצד זה. פשוט אם יש לי תיק שחור למה להכניס את שתי ה"אריזות" של הטלית והתפילין בפנים? פשוט אניח את הטלית עצמה בצד אחד והתפילין בצד השני. בלי "אריזות". האם אני צודק או שעדיף גם את הכיסויים שלהם וגם את התיק?
    ב. אם זה בסדר שאלה א'. אז האם בצורה כזו יש שוני באיזה צד להניח את הטלית ואיזה צד את התפילין? (טלית עדיף שמאל?)
    ג. כיוון שהתפילין לא נכנסים אחד ליד השני בצד, אז אני שם אחד למעלה ואחד למטה (לא מתחתיו בגובה, אלא אחד למעלה של התיק ואחד בצד התחתון. משנה איפה יהיו ראש איפה יד?)
    ד. האם מותר לשים את הסידור על טלית עצמה?

  2. שמתי כבר את התפילין והטלית בפנים מקודם חשופים. (כמובן התפילין בתוך הקופסאות שלהם, אבל ללא כיסוי בד או ריקמה).
    ועכשיו לאחר חיפוש קל באתר ראיתי כל מיני בעיות למינהן….. אני רוצה להרגיש בחופשיות עם התיק להכניס בו סידור. אולי ספרון קטן מידי פעם או בקביעות. דברי תורה שאני כותב או משהו…. אני מבין שזה יכול להיות בעיה.

  3. האריזות משמרות את התפילין וכדאי להשאיר.
    טלית עדי משמאל אם אינו בולט כי זה הגשת היד, כמו שנאמר בפסוקים לגבי תפילין של יד ושל ראש, ולכתחילה שגם יבלטו קצת קדימה.
    ג. אם תשים של ראש למעלה תהיה לך בעיה של אין מעבירים על המצוות בהנחת התפילין.
    מותר לשים סידור על טלית, אדרבה, הוא קדוש ממנה.

  4. תודה רבה רבה על הסבלנות והתשובות.
    לגבי התפילין הרב כתב שאם אני ישים את של ראש למעלה זה אין מעבירין על המצוות. הבעיה שגם לשים אותם למטה היינו קרוב אליי זה יותר אין מעבירין על המצוות לא?
    ב. אם אחליט כמו שהרב המליץ כן לשים את התפילין באריזה שלהם (מבד – הריקמה) בתוך התיק השחור, זה קצת כן יהיה צפוף, אבל נגיד כן אסתדר, יש בעיה אם טיפה האריזה הזו תעלה על הבד של הטלית, כי זה אריזה על הטלית ולא אריזה על אריזה. וגם אם אין קדושה בטלית, אבל הציציות מקופלות בתוך הטלית או נמצאות מתחת, אז כאשר אני מניח משהו על הטלית זה בעצם להניח גם על הציציות שמונחות איפושהו בפנים או למטה.

    ושוב תודה וכתיבה וחתימה טובה.
    אגב ריבוי השאלות לא נובע מנרווין. אלא פשוט מאי בקיאות כמעט מוחלטת בהלכות תשמיש קדושה ותשמיש דתשמיש וכו' והנושא דיי זר לי. וקניתי תיק חדש, אז בצירוף הכל נוצרו השאלות.

  5. כמו כן מה שהרב כב תמיד שאם יש טלית אז זה בסדר לשים עוד דברים. זה בין אם אני שם את הטלית גלויה ובין אם בתוך נתיק ריקמה נכון?

  6. אני לא יודע למה אתה קורא למעלה ולמטה, מה שלפי הושטת ידך תפגוש בו ראשון צריך להיות היד.
    2. אין בעיה כלל.
    שבת שלום.

  7. כי תיק מזוודה מונח על השולחן ופותחים אותו. הכי צמוד אליי זה הלמטה, והכי רחוק זה למעלה. כי התיק לא עומד כמו שהולכים איתו… אלא משכיבים אותו על השולחן.