לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ציצית גופיה – לכתחילה או לא?

שאלה:

שלום רב. האם יש משהו לא טוב בגופיה טישרט ציצית הנמכרת במשכן התכלת ל משל? זה מסתדר עם הגודל הדרוש ועוד?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה אין להשתמש בבגד הצמוד לגוף שעשוי לספוג זיעה כטלית קטן, מאחר ונחלקו הפוסקים אם בגד זה חייב בציצית, ובפרט לדעת המקובלים שאין להניח את בגד הטלית קטן על הגוף ממש, ומלבד זאת יש להזהר מאד שהבגד יהיה פתוח ברובו מן הצדדים, ולכן יש להעדיף להשתמש בטלית כותנה המצויה לטלית קטן, ורק בשעת הדחק יש להקל להשתמש בבגד זה.

מקורות:

כף החיים (סי’ ח סקמ”ג) שלדעת האריז”ל יש להקפיד מאד שהציצית לא תהיה על הגוף, ובעיקר הדין של “ציצית גופיה” נחלקו הפוסקים אם בגד גופיה חייב בציצית, שדעת הגאון רבי בנימין זילבר (תשובתו בספר יגל יעקב סי’ לט ובשו”ת רבבות אפרים ח”ד סי’ ט”ו אות א) שחייב בציצית, ומדבריו שם משמע שמותר לעשות כן אף לכתחילה, וכן נראה דעת האור לציון (ח”ב פ”ב ציצית אות ד), אולם בספר קדושים תהיו בסופו יש מכתב מהגר”ב זילבר שכותב שאף לדעת האריז”ל יתכן שיש להקל בזה באופן ארעי, וכן דעת הגר”ע יוסף (קדושים תהיו שם) שיש להקל בימים החמים, וכן הובא להקל בשם הגרש”ז אויערבאך בספר הליכות שלמה (תפילה פ”ג סי”א).

אולם דעת שו”ת דבר יהושע (ח”ו סי’ א) שגופיות שעיקר עשייתם לקבל את הזיעה ושלא יטנף הכתונת מחמת הזיעה לא נחשב ל’כסות’ ופטור מציציות ואין לברך על גופיות אלו ע”ש [אולם מדעתו נראה שאם עשוי גם להגן מפני הקור כמו גופיות החורף נחשב לכסות וחייבות בציצית], וכן בשו”ת חמדת צבי (ח”ג סי’ ג) כתב שבגדים תחתונים שלובשים לקבל הזיעה על הגוף ממש כגופיה או במקום שלובשים חלוק על הגוף בלי גופיה שאין להטיל בהם ציצית דלא נקראים כסות ואינם חייבים בציצית.וכן דעת הגרי”י פישר (שו”ת אבן ישראל ח”ט סי’ א) שיש בזה משום ביזוי מצוה לעשות מהציצית בגד שסופג זיעה, וכן כתב הגר”ח קנייבסקי בספרו מסכת ציצית (חלק תכלת וארגמן אות ה’ ד”ה אפיקרסין) שנכון ליזהר שלא ללבוש אפילו את הטלית קטן המצויה סמוך לבשרו ממש כדי שלא יחשב כבגד התחתון שעשוי לזיעה שפטור מציצית ע”ש וכ”כ בשו”ת תשובות והנהגות (ח”א סי’ כה).

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. ראשית לא מוזכר גיל השואל, יש הבדל בין להלביש ילד בן 3 לבין מבוגר בכזו ציצית.
    שנית, ויותר צורם לי, הקורא עלול לחשוב שלכולי עלמא ללבוש ציצית כותנה זה לכתחילה (מה שנכון לבני אשכנז) אבל לא לבני ספרד..