אדם שקנה תפילין לחברו

שאלה:

שלום לרב.
אשמח לדעת האם אדם שקנה לחברו תפילין "מהודרות" ובזכותו חברו מניח אותם כל חייו. האם בשמיים נחשב לו שהוא הניח גם? האם מצווה כזו מגנה עליו למעלה אבל הוא בפועל לא הניח מעולם. אני שואל כי תלמיד חכם אמר לי שמי שעשה פרקמטיא עם אדם הוא שותף למעשיו.. ויש לו שותפות וזה חייב להיות כך. האם אכן זה ככה בפשט?
תודה

תשובה:

ודאי זה לא נחשב שהוא הניח. יש לו שותפות במצוה של החבר שלו, ובעצם זכות בכך שזיכה את חברו במצות תפילין, אבל מלבד זה והעיקר, שהוא עצמו מחוייב להניח על עצמו ולא על חברו, זו מצוה שבגופו, והוא נחשב קרקפתא דלא מנח תפילין שהוא בלשון חז"ל בכלל פושעי ישראל בגופן.