לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

פסול בקשרי וכריכות ציצית

שאלה:

האם ציצית יכולה להיפסל מהצד הלא מחובר לבגד. האם שנפתחו קשרים וכריכות למינהן זה בעיה הלכתית, או שמא רק מה שמחובר לבגד אם נעשה טוב מעיקרא (ומסתמא שם לא יכול להינתק) זה המעכב?
תודה ויום טוב.

תשובה:

שלום וברכה

גם תלישת חוטים עשויה לפסול את הציצית, אם נניח נתלשו שני חוטים כל אחד מצד אחר של הקשר כך שיכול להיות שהוא חוט אחד, ולא נשאר מהם כדי עניבה. יש הרבה פרטים בדיני הציצית ואי אפשר לפורטם, אם תתמקד ננסה לסייע יותר. פרימת חלק מהקשרים אינה פוסלת כל עוד נשארו שני קשרים טובים והכריכות שביניהם.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות ציצית סימן יב סעיף א

סעיף א

אם נפסקו כל חוטי הכנף ונשתייר בהם כדי עניבת כל החוטים הפסוקים ביחד, כשר. ואם לא נשאר כדי עניבה (פי' וירכסו את החשן (שמות כח, כח; לט, כא) תרגום ויענבון), אפי' בחוט אחד שנפסק כולו, פסול. הלכך, כיון שכל א' כפול לשנים, אם נפסקו שני ראשים, פסול, שמא נפסק חוט אחד. ולפי מה שאנו נוהגים לדקדק בעת עשיית הציצית לתת סימן בד' ראשים, בענין שלעולם הד' ראשים הם מצד אחד של הקשר והד' ראשים מצד האחר, אם נפסקו שני ראשים מצד אחד, כשר, דודאי שני חוטים הם והרי נשתייר מכל אחד הראש השני שהוא יותר מכדי עניבה. ולרבינו תם לא מכשירים אלא בנשתיירו ב' חוטין שלימים, דהיינו ארבעה ראשים, שכל אחד מהראשים ארוך י"ב גודלים, אז מכשירים כשנפסקו השני חוטין אחרים אם נשתייר בהם כדי עניבה, אבל אם נפסקו ג' חוטין, אף על פי שנשתייר בהם כדי עניבה, פסולים. ומפני כך כשנחתכו שלשה ראשים, אם לא דקדק בעת עשיית הציצית שיהיו ניכרים הד' ראשים שמצד אחד של הקשר, חיישינן שמא כל ראש הוא מחוט אחר, ונמצא שאין כאן אלא חוט אחד שלם, הילכך מספיקא פסול. אבל אם לא נחתכו אלא שני ראשים, מכשרינן בכדי עניבה. והלכה כסברא ראשונה. מיהו היכא דאפשר, טוב לחוש לסברת רבינו תם. הגה: ונוהגין כר"ת (אגודה סימן ט"ו). הגה וכל שכן אם דקדק שיהיו ניכרין הד' ראשים שבצד א' ונפסקו ג' ראשים בצד אחד, דפסול, דאז ודאי נפסקו ג' חוטין ואם נפסקו בב' צדדין נמי פסול, שמא ג' חוטין הם (בית יוסף בשם בן חביב).