להימנע מתשלום תיווך דירות

שאלה:

שאלה: אדם הגיע אלי לשכור דירה בבין הזמנים דרך חברת תווך של גויים שעובדת דרך המחשב (אירבנב), שסגרנו ביננו אמרתי לו שצריך לשלם לחברת תווך, כמו שפסק הרב בתשובה (אי תשלום תיווך לגוי – ו' תמוז תשפ"ב) הוא אמר שהוא לא רוצה לשלם (בגלל שהם גוים, והוא חושב שזה מותר) האם מותר לי להשכיר לו את הדירה?
בנוסף בגלל שהוא לא מדווח גם אני לא משלם את דמי התיווך שלי, שזה אחוז קטן (הם לוקחים את עיקר הכסף מהשוכר). ולי אין אפשרות לדווח על שכירות רק השוכר יכול לדווח, האם מותר לי למרות זאת להשכיר לו את הדירה?

תשובה:

שלום וברכה,

לכתחילה אסור לך להשכיר לו את הדירה, כיון שנרשמת לאתר אסור לך להתעסק עם אנשים שיהנו מהשימוש שלהם ולא ישלמו להם. יש אומרים שגזל הגוי אסור מהתורה וי"א מדרבנן ולכן אסור לסייע לגזול מגוי, ובפרט שבכך גם אתה המשכיר נמנע מתשלום, ושכאתה משכיר לו אתה מונע את עצמך מתשלום למתווך.

בהצלחה.