נשמה גבוהה

שאלה:

שלום וברכה,

האם ניתן לדעת למי יש נשמה ולמי אין ?
ז"א האם ייתכן שישנם אנשים שחיים כיהודים ובאמת אין להם נשמה? אולי אבות אבותיהם יצטרפו ליהדות בדרכים לא כשרות והעבירו את המסורת לדרות הבאים למרות שהם בעצם גויים?

כ"כ האם ישנם דרגות בנשמה? כלומר האם ייתכן וישנם יהודים שקבלו חלק של נשמה גבוה וישנם יהודים שקיבלו חלק של נשמה ברמה רוחנית נמוכה יותר?

תשובה:

שלום וברכה

הנושא הוא לא נשמה… יש לך שאלה עקרונית האם יכול להיות שיש גויים שהתערבו בעם ישראל, ואם כן מה דינם? זה הרי בעיה מהותית מאוד, לגבי נישואין ובכלל. ואגב בעיה זו קיימת לא רק לגבי חשש תערובת נכרים אלא גם לגבי חשש ממזרות.

בענין זה יש לנו את הכלל שמשפחה שנטמעה נטמעה ואחרי שלא ידוע מהם והתערבו בקהל ישראל כולם בחזקת ישראל כשרים.

לגבי דרגות של נשמות, בודאי, באר"י כבר מבואר שיש נשמות ממקום גבוה יותר ויש שממקום נמוך, כולם אצולות מעולם האצילות, אבל בדרגות שונות.

מה שהכי חשוב, זה לזכור שעיקר מעלתו של האדם אינה נקבעת לפי מקור מחצבת נשמתו, אלא לפי גודל עבודתו את בוראו! מי שעובד את ה' באמת הוא צדיק מרומם ומי שאינו עובד את ה' הרי שהחטיא והחמיץ את תכלית חייו.