מניעת הפסד לחבר – השבת אבדה

שאלה:

האם יש לאו דלא תוכל להתעלם בהיזק שאינו ניכר?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

האיסור של לא תוכל להתעלם והמצוות עשה של השב תשיבם נאמר כאשר מתעלם מלהגביה מציאה. אולם גם מניעת הפסד יש חיוב השבת אבדה כמבואר בגמרא ראה מים שוטפים על שדה חברו הרי זה גודר בפניהם, ודין זה נלמד מהפסוק "ולכל אבדת אחיך". ומכאן נלמד שאדם מחויב למנוע כל הפסד שיכול להגיע לחברו.

בהצלחה.

מקורות:

גמ' ב"מ לא, א. שו"ע רנט, ט.

שולחן ערוך חושן משפט הלכות אבידה ומציאה סימן רנט סעיף ט: אבידת קרקע גם כן חייב להשיב, שאם ראה מים באים לשטוף שדה חבירו חייב לגדור בפניהם כדי להציל.

ערוך השולחן חושן משפט סימן רנט סעיף יז: כתיב לכל אבידת אחיך ודרשו חז"ל [ב"מ ל"א א] לרבות אבידת קרקע שחייב להשיב ג"כ כגון שראה שטף מים באים לשדה חבירו חייב לגדור בפניהם כדי להציל וכן בכל עניני הפסד שיכול להיות אצל חבירו וביכלתו למנוע ההיזק חייב למנוע ואם לא עשה כן עובר בעשה דהשב תשיבם ובלא תעשה דלא תוכל להתעלם: