השבת אבידה

שאלה:

בחור מצא בישיבה 101 $ שם פתקים של השבת אבידה ואף אחד לא מגיע.
מה עליו לעשות ?
[לכאורה זה דבר שיש בו סימן. כסף זה דבר ששמים אליו מיד כמובא בחז"ל. יש לדון אולי הישיבה קונה מצד קנין חצר, מצד שני זה במקום שרבים עוברים ושבים בו ואינו משתמר. ואולי אם רק בחורים מסתובבים זה נקרא מקום משתמר ? מצד שלשי יש עדיין עובדים זרים בבנין]

תשובה:

שלום וברכה,

אם הכסף היה צרור, הרי המניין של המעות סימן וחייב להכריז. אם הכסף לא היה צרור ועלול להתפרק מנפילה או שהמעות היו מפוזרים, הרי המעות שייכים למוצא, וכמבואר בגמרא שהמוצא מעות בבתי כנסיות ובתי מדרשות הרי אלו שלו.

אם הכסף היה צרור ולא הצליח לאתר את המוצא, עליו לכתוב את ערך האבדה בפנקס שמור, ואז יוכל להשתמש במעות כרצונו עד שיאתר את המוצא.

בהצלחה.

מקורות:

אין קניין חצר להקדש, כמבואר באגודה הובא במג"א סימן קנד ס"ק כג. וראה בקצות ובנתיבות סימן ר שהאריכו בדברי האגודה ובדברי הרמב"ן שסובר שיש חצר להקדש. וסוף דבר גם לקצות וגם לנתיבות אם מוצא מעות בבית כנסת אין ההקדש זוכה בו – עיי"ש.

אם הכסף צרור המניין נחשב סימן כמבואר בשו"ע סימן רסב שמניין הוה סימן.

אם לא הצליח לאתר את המאבד מבואר בשו"ע סימן רסז סעיף כא ששם דמיהם ומניחן.