האם מותר לעבוד במקום שלא משלם לעובדים מה שהובטח להם

שאלה:

היי,
אני עובד כשלושה חודשים כמנהל בפרוייקט זמני, לצורך הפרוייקט גייסו כמות גדולה של עובדים, הובטח לעובדים שהם מקבלים שכר מינימום או תשלום עבור כול לקוח שהם מצליחים, העובד מקבל את השכר הגבוהה מביניהם,
העובדים לא מקבלים תשלום עבור החזרי דלק,
יש מעט עובדים שמרוויחים שכר מינימום
ללא החזר על הרכב,
מה שיוצא שהם מרוויחים פחות משכר מינימום,
כי יש להם הוצאות דלק,
האם ניתן לעבוד במקום כזה או שזה גזל?
העובדים יודעים בזמן חתימת החוזה שלא יוחזר להם דלק, והם יודעים שניתן להגיע לשכר גבוהה מאוד בפרוייקט, ולכן הם מסכימים.
גייסנו 80 עובדים ורק 2 מתוכם מרוויחים שכר מינימום.
בנוסף יש מחיר שונה לאנשים שמצליחים כמות מסויימת של לקוחות, לדוגמא אם עבור לקוח מקבלים 150 שקל, מי שהצליח עם 60 לקוחות, מקבל 250 שקל עבור כול לקוח, מהלקוח הראשון.
לכן אם עובד, צבר בחודש 20 לקוחות, הוא מקבל 3000 שקל
אבל עובד שצבר 60 לקוחות מקבל 15000 שקל
הובטח לעובדים, שבגלל שהם התחילו באמצע החודש לעבוד,
יחשבו להם את הביצועים, מהתאריך שהם התחילו חודש קדימה, למשל מי שהתחיל ב 17.8 יחשבו לו עד ה 17.9
בפועל, החברה חזרה בה, וחשבה לעובדים מ 1.8 עד 1.9 מה שגרם לעובדים להפסיד כסף,
יש לציין שהחברה לא חייבת לפי החוזה להתחשב בעובד, אבל כך אמרתי בשעת חתימת החוזה לעובדים, שיתחשבו בהם מעבר לחוזה.

בפועל החברה ראתה שזה מייצר בלאגן, כי כול עובד יחושב לו לפי זמן אחר, ולכן היא החליטה לחזור בה, ולשלם כפי שמופיעה בחוזה.
מי שאמר לעובדים שהם יקבלו את הדברים האלו הוא אני בגלל המנהל הישיר שלי.
האם יש עליי גזל וחובת השבה?
האם מותר לעבוד שם?

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לעובד לעבוד במקום שמקבל שכר מינימום ויש לו הוצאות שמגרעות לו את השכר, ואין כאן איסור גזל כיון שהעובד יודע מכך ומסכים לעבוד במקום כזה. ובפרט שיודע שיש לו אפשרות להגדיל את ההכנסה ושווה לו להמר ולנסות להגדיל את שכרו.

אם היה תנאי בע"פ בשעת החוזה שהחישוב יהיה מהזמן שנכנס לעבוד, א"א לשנות את התנאי, ולכן אם החברה רואה שהדבר גורם לבלבול ולשנות את מנאי העבודה צריך לפצות אותם במשהו ולהגיע איתם להסכמה שמשנים את החישוב וכולם מתחילים לחשב מאותו תאריך.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אתה לא צריך לשלם מכיסך, הם יודעים שאתה לא בעל החברה אלא רק עובד של החברה. החברה צריכה להסתדר עם העובדים ולראות איך לשנות את החוזה.