מעשרות לפני ואחרי ירושה

שאלה:

שלום רב.
רציתי לברר כמה פרטים בדיני מעשרות.
א. אדם שבמהלך חייו קנה פריטי אספנות ואסף אותם, לפני שנפטר, הוא נתן את האוסף לאשתו, והיא מוכרת אותו. האם היא תצטרך להפריש מהכסף שתקבל עבור האוסף מעשרות?
ב. אדם חסך כסף ולא נתן ממנו מעשרות, כי לא השתמש בו בכלל ורק שמר אותו, האדם נפטר, והכסף עבר בירושה, האם רק הבנים מקבלי הירושה צריכים להפריש מעשרות מהכסף שיקבלו, או שהאלמנה שהכסף נמצא כעת אצלה, צריכה גם להפריש לפני שתעביר אותו לבנים.
תודה רבה, תזכו למצות.

תשובה:

שלום וברכה

1. ככל שיש רווח במכירה, כלומר החפצים נקנו בזול ונמכרו ביוקר, יש להפריש מעשרות מהרווחים.

2. על שאלתך זו עניתי כבר בשבוע שעבר: אינני רואה סיבה למה שהאלמנה לא תהיה חייבת להפריש, היא הרויחה כסף וצריכה לתת ממנו מעשר. אני מניח שמדובר בסך רב מאוד, ולכן הצעתי, שאם זה קשה עליכם להפריש עכשיו וכפול, תעשו מזה גמ"ח הלוואות וכשהילדים יגיעו לגיל נישואין ניתן לחתן אותם בכסף זה, כמובא באהבת חסד חלק ב פרק יח.

אשמח שתכתבו אם קיבלתם את הלינק על התשובה הפעם ובשבוע שעבר, תבדקו דואר זבל וספאם וקידומי מכירות, וכדאי לשים אותנו ברשימת אנשי הקשר.

שבוע טוב.