"עושה שלום במרומיו"

שאלה:

שלום, באמירת "עושה שלום" אחרי תפילת שמונה עשרה, אומרים "עושה שלום במרומיו". למה צריך להתכוון באמירה זאת של "במרומיו"? ניסיתי לכוון ולא הצלחתי.

תשובה:

יש צורך לפעמים לעשות שלום בין המלאכים או שאר כוחות עליונים, אני מעתיק לך בענין זה שני מדרשי חז"ל:

מסכתות קטנות מסכת אבות דרבי נתן נוסחא ב פרק ח

אחור וקדם צרתני [ותשת עלי כפך] מלמד כשברא הקדוש ברוך הוא את אדה"ר בקשו מלאכי השרת להבהבו ופרש המקום כפו עליו (ושמהו) [ושמרו] והטיל שלום ביניהם שנאמר המשל ופחד עמו עושה שלום במרומיו (איוב כ"ה ב'):

תלמוד ירושלמי (וילנא) מסכת ראש השנה פרק ב

אמר רבי יוחנן כתיב [איוב כה ב] המשל ופחד עמו עושה שלום במרומיו. מימיה של חמה לא ראתה פגימתה של לבנה. תני רבי שמעון ב"י לפי שהרקיע של מים והכוכבים של אש והן דרים זה עם זה ואינן מזיקין זה את זה לפיכך עושה שלום במרומיו.