ברכה על מאכל המורכב ממינים שברכותיהם שונות

שאלה:

שלום,האם צריך לברך שהכל בנוסף על הברכה על העיקר שיש בתבשיל, אם מדובר בנתחים קצת גדולים (למשל 2X2 ס"מ)?
דוגמא: פסטה או אורז (45%) + אפונה (35%) + בשר (20%)
לברך מזונות ושהכל או רק מזונות? ואז בסוף גם בורא נפשות.

תשובה:

שלום וברכה

שאלה זו חשובה ונכונה, והיא נוגעת לסוגי מאכל רבים, כמו חמין סלט פירות ועוד, שיש לפנינו מאכל אחד המוגדר כאחד, אבל כל מין בו ניכר לעצמו היטב. בענין זה, דעת המשנה ברורה בתחילת סימן ריב שיש רק ברכה אחת, וכיון שיש לנו כאן מזונות [אף אם אינם רוב], הברכה היא מזונות. אמנם, רבים חששו בזה לדברי החיי אדם כלל נא סעי' יג, שהורה להפריד בין המינים ולברך בנפרד על כל דבר, כיון שהם ניכרים ועד כמה שמפרידים אותם כל אחד יש לו את ברכתו. לכן, ככל שזה עדיין מוגדר מאכל אחד, מעיקר הדין די בברכה אחת – מזונות, כמובא בכתר ראש (סעודה אות עו) וכפי שהאריך בביאור הלכה שם לומר שספק ברכות להקל וכו', אבל מי שמפריד יש לו על מה לסמוך בזה. בעיני נראה שזה גם תלוי בחשיבות הדבר, כלומר יותר יש להפריד מהבשר ולא מהאפונה שהיא ודאי טפלה לפסטה.