כללי ברכות הנהנין

שאלה:

רציתי לדעת מה מברכים על כל דבר איך אפשר לדעת ? הרי יש אינספור מאכלים .איך אפשר לדעת מה מברכים על כל דבר

תשובה:

שלום וברכה

בעצם שאלתך מזכירה לי את אותו אדם שבא לפני הלל הזקן ואמר לו למדני את כל התורה על רגל אחת… לא הכי קל…

ניתן את הכמה כללים יסודיים, והלאה יש ללמוד…

כל מאפה מחמשת מיני דגן [חיטה שעורה כוסמין שיפון ושיבולת שועל] שיש לו אחד מתנאי פת הבאה בכיסנין, כלומר הוא בצק ממותק, או שנילוש במי פירות או חלב ולא במים [לפחות ברובו לאשכנזים או שטעם החלב ניכר היטב לספרדים], או שהוא ממולא במשהו מתוק, או שהוא דק ונכסס, ברכתו בורא מיני מזונות, זה כולל בעצם כמעט את כל המאפים שאינם לחם.

כל הפירות שגדלים על עץ, ברכתם בורא פרי העץ.

כל הירקות הגדלים על שיח או חד שנתיים – בורא פרי אדמה.

כל מה שאין גידולו מן הארץ, כמו בשר דגים משקאות וכו', שהכל נהיה בדברו.

גם פרי או ירק כאשר הם מרוסקים לגמרי ואבדה צורתם, כמו במבה, גרבר, מרק טחון בבלנדר ועוד – ברכתם שהכל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לגבי הסייפא ירשה לי נא הרב המשיב לציין שלבני ספרד לפחות לחלק ניכר מהשיטות,צריך שינוי צורה מראה וטעם כדי שהברכה תהיה שהכל.
    מרק ירקות מרוסק אם רובו ירק ולא מים ברכתו אדמה,והוא הדין ברסק תפוחי עץ למשל,שברכתו עץ.
    וזו אינה שיטה יחידה של הגרע ושל הילקוט יוסף…

    בבמבה זה תלוי איזו,אם זה במבה אוסם למשל, רבים מברכים עליה אדמה.

  2. דיברנו על זה כבר שהמנהג לברך שהכל בכל הנ"ל. לגבי במבה זה טעות שהיתה ולמיטב ידיעתי תוקנה וברור שהברכה שהכל..