מה מברכים על ג'חנון

ביום שישי אני שם בשקית קוקי בסיר של החמין ג'חנון והוא מתבשל באיטיות כל הלילה עד למחורת הוא נאפה
יש לי 3 שאלות
1,מה ברכתו כאשר אוכלים אותו שלא בסעודה?
2,אם אוכלים יותר 240 גרם שלא בסעודההאם מברכים ברכת המזון כמו על שאר מאפה או על המחיה כי זה נקרא מעשה קדרה
3,האם מותר להניח ג'חנון על פלטה בתבנית חד פעמית,

תשובה:

שלום רב.

1. על ג'חנון מברכים 'בורא מיני מזונות'.

2. עדיף שלא לקבוע על זה סעודה כדי לא להכנס למחלוקת הפוסקים שיש בזה, ואם אכל לא יברך ברכת המזון.

3. אפשר להניח את הג'חנון גם על פלטה בתבנית חד פעמית.

מקורות:

ר' מ"ב קסח,פב ובביאור הלכה שם שאם זה גם נילוש בשמן לכל הדעות שבשולחן ערוך שם אם לא קובע על זה סעודה ברכתו 'בורא מיני מזונות' אך אם קובע סעודה לדעה קמייתא בשולחן ערוך שם ברכתו בכל מקרה 'מזונות' ודינו כדייסא וכדו', ולדעה השניה דינו כפת הבאה בכיסנין, ובשו"ת עולת יצחק (רצאבי) סי' ל"ז האריך בדין הברכה על ג'חנון וכתב שכיון שהוא נעשה בכלי פתוח נחשב מעשה קדירה ובכל מקרה מברכים עליו 'בורא מיני מזונות' ו'על המחיה', וכן כתב בספר תורת הברכות ובספר ברכת ה' (דלא כמו שכתב בוזאת הברכה).