ברכה על פירות בסעודה ולאכול בבית כנסת שבמקלט

שלום
א. האוכל סעודה ובה מאכלים שפת פוטרתם , והיו פירות מונחים על השלחן האם הפת פוטרתם או שצריך לברך על הפירות
ב. בית כנסת שנמצא במקלט ובסעודה שלישית בשבת הופכים אותו לבית מדרש ולפעמים שותים משקאות חריפים האם מותר ?
תודה.

תשובה:

שלום רב.

א. בדרך כלל יש לברך על פירות בתוך הסעודה ברכה ראשונה בכל מקרה כיון שאין זה נחשב מהדברים שבאים מחמת הסעודה, אלא אם כן אוכל את הפירות ביחד עם הפת ממש או שקבע סעודתו ללפת את הפת רק בפירות.

ב. נוהגים להקל לעשות סעודות מצווה בבית הכנסת ואף לשתות בהם משקאות חריפים, וכן הדין בסעודה שלישית.

מקורות:

א. שולחן ערוך סי' קע"ז.

ב. שולחן ערוך קנא,ד ומשנה ברורה שם ס"ק י"ט (ואף שבשעה"צ משמע שדוקא בחו"ל אך עי' בדעת תורה שמקילים בזה גם בארץ ישראל) וראה גם בשו"ת אגרות משה או"ח חלק א' סי' מ"ה ובשבט הלוי ט,ל ועוד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה מורי ורבותי על תשבותכם המחכימות

    אולי לא הסברתי מספיק ענין סעודה במקלט שמשמש גם בית כנסת וגם בית מדרש
    שאלתי היא המקלט נפתח רק בשבתות וחגים בלבד בשבתות סועדים בו סעודה שלישית
    נמצא שם יהודי בין להתחזק לבין חיי העולם היות ואשתו נהגת מונית מופקרת מבחינת צניעות
    יאמר לזכותו מחזיק כך המון שנים ללא התקדמות ושינויי קיצוני לכוון דביקות בהקב"ה אותו יהודי לא למד ספר ומקריא להם מדפים שמכין מהספרים ולפעמים מתנהלות שיחות חולין
    האם זה יכול להמשך כך
    עליי לציין שאני שואל כבן תורה חס ושלום ללא שום אינטרס או נגיעה או דבר אלא רק מתוך ערבות הדדית כיהודי חרד ואיני מעונין לעבור על ולפני עוור לא תתן מכשול
    ועוד לציין שרב עיר מתעלם מהדבר
    ממתין לתשובתכם רבותי היקרים.

  2. שלום וברכה
    אנו משתדלים לא להתערב כלל כשיש רב מקומי המביע את דעתו, וכך ננהג גם במקרה זה, בפרט כאשר אינני רואה סיבה להתנגד באופן פעיל לנעשה בבית הכנסת, מכיון שהמטרה של הסעודה בעצמה היא מטרה טובה, אף אם אינה נעשית בדרך המומלצת ביותר.
    בהצלחה.