צירוף עוגה ופרי לשיעור כזית לברכה אחרונה מעין שלוש

שאלה:

שלום , ישנו חטיף תמרים שאינני בטוח האם יש בו שיעור לברכה אחרונה מעין שלוש, מהו השיעור לברכה אחרונה? וכמו כן האם ניתן להוסיף מאכל נוסף שברכתו מעין שלוש שהצטרף לברכה במקרה של ספק?

תשובה:

שלום וברכה

שיעור ברכה אחרונה הוא כזית מהתמר עצמו – 27 סמ"ק, מעט יותר מגודל קופסת גפרורים.

כאשר יש לך עוד פרי משבעת המינים אין בעיה, אוכלים גם ממנו, אבל לצרף עוגה, שאמנם ברכתה מעין שלוש אבל על המחייה, זו אכן שאלה מאוד בעייתית… כאשר אוכל חצי זית עוגה וחצי זית דבר שברכתו בורא נפשות אין בעיה, מברכים בורא נפשות שהיא ברכה יותר כוללת, אולם במקרה הזה נחלקו הדעות, לדעת דרך החיים ברכות הנהנין סעי' כו יש לברך על המחייה, כיון ששניהם צריכים מעין שלוש ועל המחייה יותר כוללת, אולם הקיצור שו"ע בסי' נא חולק וסובר שאף במקרה זה יש לברך בורא נפשות, לכן יש להמנע מלהכנס לספק הזה ויש לאכול עוד קצת…

מקורות:

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. אכן לצרף שני פירות שונים משבעת המינים לשיעור ברכה אחרונה מהני, אבל לגבי צירוף חצי שיעור עוגה וחצי שיעור מאכל שברכתו נפשות, לדעת הגר"ע, אין לצרף ולברך בורא נפשות בשום אופן, כיוון שברכת בורא נפשות רבות אינה ברכה כוללת ואין לאומרה אלא על מה שנתקנה.

    ואפילו אכל חצי שיעור מפירות שבעת המינים וחצי שיעור תפוחים או אגסים, לא יברך כלל אחריהם.

    מקור: חזו"ע ברכות, עמוד רסב, הלכה ג