תפילין שהתעקמו

שאלה:

שלום מכ"ת,
תפילין שהקציצה שלו התעקם, והחזרתי אותה לצורתו האם צריך לומר "לשם קדושת תפילין" ?

תשובה:

שלום וברכה

באופן שהתקלקל הריבוע והתפילין נפסלו ודאי יש לומר כן לפני התיקון, אבל אם זה רק להידור בעלמא אין צורך. נשמע שיש לך תפילין מעור בהמה דקה, שים לב שתפילין כאלו צריכים שמירה יתירה וגם בדיקה תכופה, כי הם עלולים מאוד להתקלקל. ברגע שתוכל כדאי לך להדר ולרכוש תפילין מהודרות מעור בהמה גסה ובהזדמנות זו גם לוודא את ההידור של הפרשיות.

בהצלחה רבה.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. התפילין שתחת חזקתי הם מבהמה גסה כבוד הרב,
    אנסה להסביר את הבעייה :

    יום ראשון בתפילה התפילין קיבלו [בטעות] דחיפה – מכה על הקציצה מהאצבע שלי (כתוצאה מהנחתן) במקום הקציצה.
    וחששתי שמא התעקמה הקציצה בשל כך, ולכן ניסיתי לקמט את הקציצה "חזרה" לכיוון ההפוך.
    בזה שניסיתי לקמט הפעלתי לחץ לכיוון ההפוך – ואז עלה בדעתי שאולי להיפך – אני חורס את התפילין, לכן הפסקתי לנסות לתקן.
    [ולא אמרתי לשם קדושה]
    לא מעט לאחר מכן קרה את אותו המקרה שנתתי את אותה דחיפה עם האצבע בטעות על הקציצה (שתי הפעמים זה קרה כאשר ניסיתי לסדר את התפילין במקומם על הזרוע)
    הפעם לא ניסיתי לתקן כלום ואמרתי לעצמי : "שב ואל תעשה עדיף"..

    עקבות שלושת המקרים האלא אני חושש אולי התעקמה לי הקציצה. (מיותר לציין שלא עשיתי אף מהפעולות הנ"ל לשם קדושה)

    כשהם חזרו מהבדיקה היה ניכר על הקציצה שהיא קצת עקומה בצורתה הכללית ביחס לתיתורה, אבל לא נראה לי שזה בעייתי מפני שכך הם חזרו מן הבדיקה והם אחר שיפוץ [ואם היה בעייתי הסופר היה בודאי מתקן זאת].

    לאחר המקרים איני יכול לקבוע אם היה פסול ואם כן מה פוסל או לא.

    חשוב לציין שאתמול הראתי זאת לחבר והוא אמר לי שניכר שזה עקום אבל מאידך גם ניכר שזה מרובע. החזרתי אותם לקופסה וקרה מקרה שהיום בבוקר הסתכלתי עליהם מלמעלה ולא ראיתי שזה עקום.
    אולי הם התיישרו בקופסה ? אם כן יש את הבעייה של אמירת לשם קדושה.

    האם יש מקום לחשוש ?

    אתמול שלחתי תמונות לקו ההלכה והם אמרו לי שמהתמונות זה נראה בסדר אבל תמונות לא מספיק מדוייקות לכן אמרו לי למעשה להראות לחכם או לסופר במציאות.

    חשוב לציין שהמקרה קרה ביום ראשון והתפילין חזרו מבדיקה ביום שישי.

    סליחה על האריכות כבוד הרב אבל אני צריך דעת תורה במקרה.

  2. קשה לי מאוד להאמין שיש שינוי משמעותי שיש להתייחס אליו בתפילין בהמה גסה, מכאן הבנתי בטעות שיש לך תפילין בהמה דקה. לא הייתי חושש כלל.

  3. שלום כבוד הרב,
    היום הייתי עם התפילין בנרתיק הזה שתולים על הכתף ועברתי ליד מנוע של מזגן (כזה שקבוע בתוך כיר) והם קיבלו מכה בפינה של המנוע.

    הם היו בקופסה שלהם, יש חשש ?