סתימה בצינור משותף

שאלה:

שלום רב: נשאלתי בדבר דירה של בעל הבית אחד, שחולקה לארבעה דיירים שנים בקומה העליונה ושנים בתחתונה ונמצא סתימה בחלק התחתון והדירות התחתונות הוצפו במים, הביאו אינסטלטור ולדעתו היה שם מגבונים. שני הדיירים טוענים בתוקף שהם לא זרקו מגבונים והשנים העליונים לא יודעים כלל מכל הסיפור, בעל הבית שילם את התיקון ודורש מהשוכרים להתחלק ביניהם. ובכן, לכאורה תיקון סתימה הוא בכלל מעשה אומן שעל בעה"ב אלא שהוא טוען שיש כאן אחד שהוא הזיק ועל כן אין הוא צריך לשלם אלא המזיק, וכיון שאין ידוע מי הוא על הדיירים לשאת בנזק אם הם רוצים שיהיה מתוקן, לעומתו השוכר טוען שהוא ברי שלא זרק (אין לו ילדים שיכולים לזרוק) והוא פטור מלשלם ובעה"ב חייב להעמיד לו בית מתוקן. האם יש נפק"מ אם בעה"ב כבר שילם או שאף אם לא שילם אפשר לחייבו לשלם (וכן מה יהיה הדין אם ישאלו את העליונים והם גם יטענו ברי שזה לא מהם)
אשמח אם אפשר לקבל תשובה מנומקת.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

הבעה"ב חייב לתקן את הסתימה כדין מעשה אומן שמוטל על המשכיר. אם הסתימה הגיעה בגלל פשיעתו של השוכר אין חובה למשכיר לשלם. במקרה הנ"ל שהשוכר טוען ברי שלא גרם לסתימה חייב המשכיר לתקן את הסתימה ולא יכול להיפטר בטענה שהשוכר זרק את המגבונים כל עוד לא ברי לו שהגיע ממנו. אם ארבעת השוכרים כל אחד מהם ייטען שהוא לא זורק מגבונים יצטרך המשכיר לשאת בתיקון הנזק כיון שאין ידוע מי הזיק והמשכיר חייב כלפי כל שוכר לתקן לו את הנזילה.

בהצלחה.