נשותיו של רבי עקיבא

שאלה:

בס"ד
שלום הרב!
1. כמה נשים היו לרבי עקיבא
2. מי היו סדר הנשים לפי הסדר הכרונולוגי?
3. והאם מאישה לאישה הוא התגרש או שהתאלמן?

תשובה:

באופן ודאי היו לרבי עקיבא שתי נשים, הראשונה הייתה בתו של כלבא שבוע (ראה מסכת כתובות דף סב עמוד ב, ומסכת נדרים דף נ עמוד א), ושמה היה רחל (כן מפורש באבות דרבי נתן פרק ו פסקה ב), והשנייה הייתה אשת טורנוסרופוס הרשע, שלאחר שהתגיירה נישאה לו (ראה מסכת עבודה זרה דף כ עמוד א, ורש"י ור"ן מסכת נדרים דף נ עמוד ב, ד"ה ומן). וכן כתב התפארת ישראל במסכת ידים (פרק ג אות לה) שלא מצינו שהיו לרבי עקיבא יותר משתי נשים.

אמנם יש שמצדדים שעוד לפני שהכיר את כלבא שבוע היו לו אשה וילדים, שכן יש גמרא מפורסמת באותו פועל שבא לבקש שכרו מבעל הבית כדי ללכת לביתו, והלה אמר לו שאין לו מה לת אף שביתו היה מלא כל טוב, והוא לא כעס, לאחר מכן שאל אותו מה חשבת כשאמרתי לך כך, והשיב בארוכה כיצד לימד עליו זכות וכו', ובחז"ל מבואר שהיה זה רבי עקיבא ושם מפורש שהיה בעל משפחה. מה בדיוק אירע עם נשותיו אינני יודע.