בין אדם לחברו

שאלה:

מה הן מצוות בין אדם לחבירו?
האם הם חלות גם על מי שהוא חילוני ומדיר עצמו מכלל ישראל?
ולמה מצוות בין אדם לחבירו יותר "קריטיות" מבין אדם למקום? הרי גם במצוות בין אדם לחבירו יש כמעט בטוח היבט של בין אדם למקום מה שלא כן להיפך.

תשובה:

מצוות שבין אדם לחברו זה כפשוטו, כל המצוות שקשורות למשא ומתן עם אנשים, נזיקין, משקולות, לשון הרע אונאת דברים וכו'… החומרא היא בכך שהבורא מקפיד מאוד ששום כפרה לא תהיה לאדם שגרם נזק או צער לחברו ד שיפייס אותו. זה לא יותר קריטי מבחינת חומרת העוון, אלא שהדרך לכפרה חסומה בלי פיוס החבר.