לקיחה מהסוחר ותשלום לאחר מכן

שאלה:

שלום , סוחר פלוני נתן לי סך של חפצים על מנת שאבדוק לו אותם ואתקן לו אותם כשהם מתוקנים , לעיתים באים אלי לקוחות ודורשים חפצים מעין אלו, האם מותר לי למכור אותם להם , כמובן שאני משלם לסוחר את מחיר אותן חפצים באותו מחיר שרכש אותם , וכמובן שיש לסוחר כמות גדולה מאותן חפצים אלו כעת ,ואין לו מחסור מהם . האם צריך לבקש את רשותו לפני כל מכירה ומכירה. עוד דבר במידה ואותו סוחר חייב לי סכום כסף שאני ממתין לו האם אני יכול למכור אותם בעצם ולהוות תשלום עבור שרותיי, ואני מתקזז עימו לאחר מכן , האם במידה וידוע לי שהסוחר לא כל כך מקפיד בעניין הזה ומוותר לכאורה . בברכה . אשמח גם אם תוכלו לתת לי מקורות לתשובה. תודה וכל טוב סלה

תשובה:

שלום וברכה,

צריך לבקש רשות מהמוכר לפני שאתה מוכר עבורו חפצים ללא ידיעתו. בדיעבד אם כבר מכרת יש להקל.

כמו כן לגבי הקיזוז של התשלום לכתחילה יש להודיע מראש. אם לא הודיע והחוב ברור מותר לו לקחת מהכסף לעצמו.

בהצלחה.

מקורות:

למכור את ממון של החבר ללא ידיעתו נחשב שזכין מאדם, ויש כלל בידינו שזכין לאדם שלא בפניו – ולכן יכול לרכוש חפץ מחברו ללא ידיעתו. ונחלקו הפוסקים האם זכין מאדם שלא בפניו – האם מותר להוציא ממנו ממון כאשר יש לו זכות בדבר, וכמו כן האם מותר למכור לו ממון ללא ידיעתו, ולכן לכתחילה יש לבקש רשות. אולם בדיעבד יש להקל כשיטות שזכין מאדם שלא בפניו.