אחוזים בין סוחר לעובד

שאלה:

סוחר פלוני הציע לפועלו מחיר קצוב עבור כל תיקון של כל חפץ וחפץ, הכל מוסכם על שניהם. טוב ויפה. בהמשך הזמן התגלו תיקונים גדולים נוספים בהם התיקון עלותו גבוה יותר מהסכום הקצוב הראשוני כמובן גם כאן שהסוחר הסכים לשלמם , אך דרש מכך 15 אחוז לכיסו. השאלה הנשאלת מהיכן מחשבים את ה15 אחוז האם אחרי ההורדות של הקרן והעלות של התיקון, לדוגמה עלות תיקון כזה: הקרן היא 20 שח וגובים עליה מן הקונה 40 שח . ואז נוריד רק מן הרווח את ה15 אחוז שזה 20 שח, או שנחשב את ה15 אחוז על כל המחיר של התיקון. היינו ה40 שח. בברכה . ואם אפשר לזה מקור לזה תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

התשלום יהיה לפי התנאי שמתנים הצדדים. ואם לא התנו התשלום יהיה לפי המחיר שמשלמים בשוק עבור התיקון. אין בהלכה מקור איך לחשב לפי הלכה הכל לפי התנאי או לפי המנהג.

בהצלחה.