פסח שחל במוצש"ק – איך מכינים?

שאלה:

בס"ד
שלום רב
השנה כשפסח חל במוצאי שבת קודש יש לי כמה שאלות. סליחה מראש על ריבוי השאלות.
חשוב לי לקבל תשובה מפורטת על כל שאלה כדי לדעת כיצד לנהוג. תודה רבה מראש!
1. ידוע לי שאין אוכלים מצות אלא פעם ראשונה בליל הסדר אך מאחר ואני בע"ה בלי נדר אכשיר את המטבח ואת כל המגירות במטבח כבר ביום חמישי יומיים לפני פסח , ואעשה ביטול ושריפת חמץ ביום שישי ,אני לא יכולה פיזית ונפשית לאפשר לעצמי לאכול חלות בשבת הסמוכה לפסח . ידוע לי שהרבנים אומרים שאין לאכול מצות עד ליל הסדר, אך במקרה שלי שיש לי חרדות ואוסידי הקשור לענייני הדת וההלכה , מותר לי באופן חריג השנה לאכול מצות כבר מליל שבת ? וכשאני אוכלת מצות רצוי שיהיו שמורות כמו בליל הסדר או רגילות ?
2. הביצה בקערת הסדר צריכה להיות עם קליפה ? כלומר לבשל ביום שישי , ולהשאיר עם קליפה ?
שאר הביצים שאוכלים בליל הסדר גם להשאיר בקליפה אך מותר לקלף לפני תחילת הסדר ? כדי לא להתעסק עם הקילוף בתוך הסעודה ? כל בני הבית צריכים להתחיל את סעודת החג באכילת ביצה קשה ? (כך מצוין בהגדה)
3. היות וליל הסדר חל במוצאי שבת ואין אפשרות להכין את הקערה בשבת , מכינים את מי המלח וכל הסימנים שבקערה כבר מיום שישי ? אין בעיה כמו רוח רעה שנמצאת על החזרת , חרוסת , כרפס, זרוע , ביצה , ומרור ? מותר לשים הכל בקערה ביום שישי, להכניס למקרר , ובמוצאי שבת להוציא ?
4. סעודת שלישית של שבת הסמוכה לפסח מותר לערוך רק עד פלג מנחה ? כלומר עד 16:30 בערך ? והיא חייבת לכלול מצה /פת כמו בכל שבת או שאפשר ללא ?
5. חשוב לי מאוד לומר "ברוך המבדיל " ולהתחיל ערבית בצאת השבת לפי רבינו תם. כך אני נוהגת כל השנה. האם גם במוצאי שבת לפני פסח מותר לי לנהוג כך או שחובה מייד בצאת השבת בזמן הרגיל להתחיל ערבית של ליל פסח ?
6. הדלקת נרות החג השנה , מתי מדליקים ? אפשר לאחר תפילת ערבית של ליל החג כשמוסיפים ותודיענו ? מותר גם לומר "ברוך המבדיל " לפני ההדלקה ללא שם ומלכות , ואז ברכת ההדלקה נר של יום טוב ומייד להדליק מאש לאש ?
7. בכל שנה כשליל הסדר אינו חל במוצאי שבת , שולחן החג שלי ערוך ומסודר לפני השקיעה. השנה כשחל במוצאי שבת קודש, מתי עלי לארגן את השולחן ? את היין , המצות , הקערה , הסכו"ם ? לפני ערבית או אחרי ? לפני הדלקת נרות החג או אחרי ?
8. את האוכל שהכנתי לסעודת ליל הסדר יש לשים על הפלטה אחרי ערבית ואחרי ברכת המבדיל ? ואז לא יספיק להתחמם ? מה עושים ?
9. בברכת מאורי האש בקידוש ליל הסדר, יש להחזיק את אצבעות יד ימין קרוב לנר למרות שזו להבה קטנה וגם בתוך כוסית זכוכית שהאש אינה נכרת ?
10. שיר השירים שנהוג לקרוא בסוף ליל הסדר, זה חובה או מנהג ? מי שמאוד עייף אחרי הסדר יכול לוותר ?
11. אישה שעורכת את ליל הסדר, חייבת להסב בקידוש, באכילת המצה ובאכילת המרור, ואם שוכחת עליה לחזור או שההסבה לאישה לא חובה ואין לחזור ?
12. לפי מה שזכור לי כזית מצה זה שליש מצה עגולה עבודת יד ? ואם אוכלים קצת פחות עדיין יוצאים ידיי חובה ? גם בהתחשב שליל הסדר אחרי שבת וגם בגלל השעה המאוחרת שלא רגילים כבר לאכול .
13. את מי המלח מכינים ביום שישי לפני שבת או במוצאי שבת אחרי אמירת ברוך המבדיל ללא שם ומלכות ?

תשובה:

שלום וברכה

1. בלילה תאכלי מצה, ובבוקר משהו מקמח מצה, עוגה ןכדומה.

2. משאירים על הקערה עם קליפה, אין חובה לאכול ביצים בליל הסדר, יש בזה מנהגים שונים.

3. מכינים הכל ביום שישי, וכיון שהביצה אינה קלופה אין בעיה של רוח רעה.

4. לסעודה שלישית אוכלים עוף עם תפוחי אדמה וכדומה בצהריים ללא לחם, או עוגה מקמח מצה.

5. איך שאת רוצה ובלבד שלא תעכבי את בני המשפחה. בכל מקרה אם את מקפידה על רבינו תם אין לעשות מלאכות לפני זמן זה.

6. תדליקי אחרי ערבית.

7. הכל אחרי צאת הכוכבים, אחרי או לפני ערבית לא משנה.

8. יספיק להתחמם, וזה מה יש…

9. נכון.

10. אפשר לוותר, אני גם בדרך כלל לא אומר.

11. אשה צריכה להסב אבל אם לא הסבה אינה חוזרת.

12. בכזית הראשון יש להקפיד לא לפחות משליש מצה, בכזיתים הבאים גם קצת יותר מרבע זה בסדר.

13. ביום שישי.

חג כשר ושמח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    שבוע טוב וחודש מבורך
    הרב התכוון שאוכל מצות בליל שבת לפני הפסח ובבוקר בשבת וסעודת שלישית ללא מצות בכלל ? או שמותר ?
    אני לא אוכלת שרויה בפסח ולא מכינה עוגות ממצה .

  2. בליל שבת תאכלי מצות כי אז אין איסור עדיין לאכול מצה, ביום שאסור לאכול מצה וחמץ את לא רוצה, תאכלי רק תבשילים.