תשלום למנקה בתקופת הקורונה

שאלה:

שלום וברכה
אני גבאי בבית מדרש
המנקה בבית מדרשנו משתכר מאד יפה בכ-100 ש"ח לשעה ברגיל (המשכורת לפי גלובלי)
הוא טוען וייתכן מגיע לו שכר על כ-חודשיים שלא עבד בתקופת הקורונה
יצויין שקופת בית מדרשנו נמצא במינוס
ובאם אני יצטרך להביא לו תשלום אפילו בתשלומים נוחים זה יפול עלי באופן אישית
ואין לי מהיכן להשלימו
האם בכל זאת ע"פ דין תורה אני מחוייב לשלם לו או לפחות חלק
או מבחינתי כל זמן של ניקה לא אמור לקבל תשלום
בהערכה
ובתודה

תשובה:

שלום וברכה,

חפי הלכה אין חבה לשלם למנקה בתקופת הקורונה שבתי כנסיות היו סגורים. כדין מכת מדינה שההפסד על הפועל. אולם י"א שההפסד צריך להיות על שניהם, ולכן אם שילם יכול המנקה להחזיק כשליש מהתשלום בידו, ואת היתירה להחזיר. ובבתי דין הורו שראוי לשלם לו שליש מהתשלום, אולם אם אין כסף בבית כנסת אין אפשרות לחייב את הגבאי גם מלפנים משורת הדין.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כאן בהרחבה לגבי תשלום לעובד בתקופת הקורונה.