פסלי נוי בבית

שאלה:

שלום כבוד הרב.
אני בא מבית חילוני גמור שבקושי יש קשר ליהדות ותורה .
לפני כמה חודשים התחלתי להתחזק , ללמוד הלכות , מה אסור ומה מותר .
חטאתי הרבה ועכשיו צריך לתקן .

אני לא רוצה לחפור לכבוד הרב , אבל רק אגיד בקיצור שאני ממש סובל בבית שאני נמצא בו , אני פשוט חי עם אנשים שפשוט לא מודעים למה הם עושים .

אתן לך דוגמא קשה כבוד הרב – אמא שלי מקורה מברזיל , היא הלכה לבקר שם והביאה איתי מזכרות משם .
בברזיל יש אתר תיירות הנקרא ( קורקובדו ) שזה הר שעל הפסגה נמצא פסל ענק של ישו .
בקיצור , היא כנראה הייתה שם והביאה מזכרות ( מגנטים עם פסל של ישו מודבק עליהם )
המגנטים האלו כבר כמה שנים טובות אצלנו על המקרר וכנראה זה יכול להסביר למה הבית שלנו מקולל , אנשים דכאוניים ופשוט לא הולך שום דבר. ( ככה זה שאתה רחוק מהיהדות ואני לא מבין מה אתה עושה ) .

בקיצור כבוד הרב , אני התחלתי להתחזק ללמוד הלכות והקדוש ברוך הוא מנתב אותי ועוזר לי להבין מה לא בסדר בבית הזה .

הבנתי שיש הלכה שלא לעשות לך פסל ולא תמונה ( ואם זה ישו אז בכלל חמור כפליים לדעתי )
ברגע שהבנתי את זה כבוד הרב , הלכתי לקחתי את המגנטים ניפצתי אותם עם משקולת וזרקתי לפח – האם עשיתי בסדר כבוד הרב ?

כמו כן כל הבית הזה מלא בטומאה , זה בית כבוד הרב שאם אתה נכנס אליו אתה מקבל צמרמורת על המקום , בית שכל שניה בו זה סבל וייסורים .

כל הבית מלא פסלים ודברים מוזרים שאני כבר לא יודע מה לעשות אם לשבור או לא לשבור , זה כבר נהיה מגעיל בצורה דוחה ……..

העלתי תמונות לאינטרנט של חלק מהדברים אשמח עם כבוד הרב יוכל לעיין ולהגיד לי אם זה מותר או לא , תודה .

פסל של פיל – https://imagizer.imageshack.com/img923/3242/YXz8i8.jpg

עוד פסל של פיל

https://imagizer.imageshack.com/img924/5965/p5RNRg.jpg

מסכה מגבס ( כאלה יש לפחות 5-6 )

https://imagizer.imageshack.com/v2/541x722q90/r/924/1iHFEo.jpg

ופסל של נשר –

https://imagizer.imageshack.com/v2/541x722q90/r/923/m88Hau.jpg

תודה רבה ואשמח אם תענה לי .

תשובה:

שלום וברכה ידידי חביבי,

כל פסל או בעצם בובה העשויה לנוי ולא לשם עבודה זרה, המיקל להשהותה בבית יש לו על מה לסמוך, ולכן, כיון שזה לא שלך אתה לא אחראי על כך ודוקא בקטע הזה אין לך צורך להתמקד כלל, לא כאן הבעיה… מה שצריך זה להתחיל עם שמירת שבת, כשרות, צניעות, תפילין, קשר לבית הכנסת ולקהילה, אלו דברים חשובים מאוד, תיצור קשר עם רב מקומי שמוסר שיעורי תורה והוא נחמד וחביב עם רוח צעירה שתוכל לקבל ממנו, וכך לאט לאט ובשמחה תתקדם ותעלה, ואני בטוח שתראה רק טוב.

בורא עולם אוהב את השבים אליו באמת, וכבר אמרו חז"ל שבמקום שבעלי תשובה עומדים צדיקים גמורים לא יכולים לעמוד! אתה הכי קרוב לבורא עולם, והוא שמח בכל מעשה טוב שלך! העיקר שתהיה שמח מלא סיפוק בכל עשייה טובה שלך, כל שבת, כל ברכה כל תפילה כל הנחת תפילין, הם יהלומי נצח שצריך לרקוד על שזכינו להם, כל דבר כזה שווה לחיות בשבילו חיים שלמים. תתמקד בכל החיובי הזה, וזה יתן לך את המרפא האמיתי לנפש.

בהצלחה רבה מאוד! מתפללים להצלחתך!

מקורות:

א. ראה שו"ע יו"ד סי' קמא ס"ד וסעיף ז שאסור לעשות צורת אדם שלם, אבל מותר לעשותו על ידי שיחסר ממנו אחד מאבריו. אכן, דעת החתם סופר (שו"ת יו"ד סי' קכח) שמותר לעשות זאת על ידי פועל גוי, אלא שבס' נהרי אפרסמון (יו"ד סי' קטז, קיז וסוף קיח) חלק על דבריו וכתב לאסור אף באופן זה, וכן דעת שו"ת יד אלעזר (סי' קכט), וראה דרכי תשובה (יו"ד סי' קמא ס"ק ל, וס"ק לב) שהאריך בנידון זה.

ב. בשולחן ערוך שם סעיף ד מובא שנחלקו הפוסקים אם מותר להשהות בבית צורת אדם שלם כשנעשה שלא לשם עבודה זרה. ובס' בנחל אשכול (הל' ע"ז סוף סי' נ) כתב ללמד זכות על המקילים בזה, וכתב שכך נהוג בזמננו.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. ראה בדרכי תשובה שם ס"ק לג מחלוקת בדעת הרמ"א שם, וראה בנחל אשכול שציינתי שמביא שהמנהג להקל משוטם שבזמנינו בלאו הכי אינן עובדי עבודה זרה ואין חשד. אמת שהלשון קצת מטעה כיון שהשו"ע נקט לאיסור.

  2. לכבוד הרבנים
    במקום רבים כגון כיכר עיר ששמו בה פסל צורת אדם שלם לנוי לדעת הרמ'א מותר האם בזמנינו יש מקום להתיר להשהות שם אף לשו"ע?
    האם יש הבדל בין פסל צורת אדם לנוי או פסל צלם לנוי(כגון כרכים שהוא ודאי לנוי) לגבי איסור שהיה?
    אשמח למקורות.
    תודה.

  3. כוונת הנחל אשכול הנ"ל שבזמנינו הדין יותר קל גם לדעת השו"ע, כך לפי הבנתי. ברור שיש חומרה גדולה יותר בצלם מבפסל, שהרי זה מזכיר עבודה זרה.