נדר בלי להגיד נדר

שאלה:

שלום, פרשתינו עוסקת בעניין נדרים, אם אפשר מכבוד הרב סדר:
ענייני היתר שרוצה לנהוג איסור ולא משום מצוה, כמו לא לאכול, זה פועל רק אם יגיד בלשון נדר שבועה או קונם נכון?
לעומת זאת עינייני מצוה, שאעשה מצוה פלונית וכו' אז גם אם לא יאמר לשון נדר זה בעייתי נכון?

תשובה:

שלום וברכה,

בנדרי מצווה אם אמר שיעשה דבר מצווה דבריו מחייבים כאילו נשבע. כיון שאמר שיעשה מצווה חייב לקיים. ואילו בדברי הרשות אם לא נשבע אין עליו איסור שבועה. ולכן צריך להיזהר שלא לומר שילמד פרק מסוים או אעשה דבר מסוים אלא ידגיש לומר בל"נ כדי שלא יחול עליו איסור שבועה ונדר.

בהצלחה.

מקורות:

מקור הדברים במסכת נדרים דף ח עמוד א: א"ר גידל א"ר: האומר לחבירו נשכים ונשנה פרק זה – עליו להשכים, שנאמר: ויאמר אלי (בן אדם) קום צא אל הבקעה ושם אדבר אותך… ואצא אל הבקעה והנה שם כבוד ה' עומד. וכן נפסק להלכה בשו"ע יו"ד סימן ריג סעיף ב.