תפילין שנפלו על הריצפה / תפילין דרבינו תם לאחר השקיעה

שאלה:

שלום, רציתי לשאול
א: מה הדין אם נפל לי התפילין (של ראש) על הרצפה (היא הייתה משטיח אם יש נפק"מ)?
ב: אם שכחתי להניח תפילין דר"ת, ונזכרתי עשר דקות אחר השקיעה (לפני צאת הכוכבים) והנחתי אז האם יצאתי ידי חובה?

תשובה:

שלום וברכה

אם נפלו עם הכיסוי פלסטיק – הבית, יש לתת פרוטה לצדקה, אם נפלו לבדן בלי הכיסוי, יש להתענות יום אחד, ומי שקשה לו יפדה את התענית בצדקה בדמי סעודות היום.

אין הבדל בין תפילין של יד לשל ראש.

יש לבדוק שלא נפגם הריבוע מחמת הנפילה.

לא שייך לשאול על "יצאתי ידי חובה" כי אין חובה להניח תפילין דרבינו תם, ואני מניח שגם אתה עושה זאת בלי נדר… ואעפ"כ נראה שלמרות שאסור להניח תפילין לאחר השקיעה, כאן שלא הנחת אפשר להקל תוך בין השמשות של שיטת הגאונים ולהניח.

בשורות טובות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למה לא נאמר שתפילין דר"ת יהיה אפשר להניח גם לפי שקיעה דר"ת.ולכל הפחות אם אומרים תנאי שהאם אלו הם התפילין רוצים לשמים וגם אם שקיעה השנייה היא רצויה רק אז אני מכוון לשם מצוה.ובפרט אם מעמיד שומר על ידו שיזכירו לא לישון עדשיחלץ אותם.

  2. אין קשר בין שתי המחלוקות שבין רבינו תם לשאר פוסקים… ולגבי שאלתך השניה הרי למעשה אסור להניח תפילין בלילה גם עם כל העצות האלו…