מלקות על עברת לאו

שאלה:

האם יש אפשרות לב"ד להקות לא בכל הכוח? ואם לא, זה לא קצת אכזרי שאדם יכול למות מהמלקות? ואם הרופא טעה ביכולת האדם ללקות ואח"כ מת האדם האם גולים על זה? ומי גולה הרופא או המלקה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

העובר עברה שחייבים עליה מלקות, בית דין בודקים אותו כמה מכות ראוי לקבל כדי שלא ימות באמצע המלקות. ונותנים לו מכות שמתחלקות לשלוש [18 או 21 או 24 וכו']. אם הייתה טעות באומדן של הרופא שבדק, ומת מהמלקות, אין גולים על ידו לא הרופא, ולא הדיין שהלקה את החוטא. משום שדורשים דווקא הריגה שבאה ממכה סתמית – מעשה של רשות. אבל מכה שמטרתה לדבר מצווה, אם נהרג על ידה, אין המכה גולה. וכמבואר במשנה במסכת מכות דף ח ע"א. וברמב"ם הלכות רוצח פרק ה הלכה ו. ושאר דיני מלקות ראה במשנה  מסכת מכות בסוף פרק ג.

בהצלחה.