אדם שחסם את המעבר וגרם לנזק

שאלה:

אדם שחסם מעבר בעומדו שם ולא נשאר מספיק מקום לעבור ואדם שניסה לעבור עם כוס קפה ניזוק כאשר הקפה נשפך עליו. האם החוסם חייב בהוצאות הכביסה או פטור. בבקשה אם אפשר מקורות לתשובה.

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שעמד וחסם את המעבר והעובר נדחק ונכנס, וכתוצאה ממה שנדחק ניזוק – פטור המזיק – האדם שחסם את המעבר.

בהצלחה.

מקורות:

נפסק בהלכה בשו"ע חו"מ סימן תיב סעיף א שאם הניח חבית ברה"ר ואחר נתקל בחבית ושבר את החבית, פטור המזיק, משום שאין דרכם של בני אדם להתבונן בדרכים. כל זה נאמר דווקא בחבית שלא ראה את החבית. אבל אדם שעומד במעבר רואים שהוא עומד, ולכן אם נדחק ונכנס, נחשב שהזיק את עצמו. ולמרות שלא היה רשות לחסום את המעבר, אין זה סיבה לחייב את העומד. וכמו שמובא שם בסעיף ב שאם מילא את כל המעבר בחביות שמותר לעובר לשבור את החביות, ואם ניזוק מהחביות, פטור בעל החבית.