שינה ושאר דברים לפני מנחה וערבית

שאלה:

האם מותר לישון לפני מנחה וערבית? אם אסור – אז ממתי? והאם יש עוד דברים שאסורים בזמן מסוים לפני מנחה וערבית?
תודה רבה מראש!

תשובה:

לפני ערבית אסור לישון כלל מרגע שמגיע זמן התפילה, זה מפורש בשולחן ערוך סי' רלה על פי הגמרא בתחילת ברכות, לגבי מנחה, לכתחילה אין לישון אחר זמן מנחה קטנה אא"כ הוא רגיל לישון מאוד מעט ויש עוד זמן רב עד הלילה [בקיץ וכדומה] וגם באופן זה ראוי להתפלל קודם.

מקורות:

ערוך השולחן אורח חיים סימן רלב סעיף יז:

ויש להסתפק איך הדין בשינה בזמן מנחה קטנה דלכאורה כיון דבערבית אמרו ריש ברכות [ד':] שלא יהא אדם בא מן השדה בערב ואומר וכו' ואישן קימעא וזהו בחצי שעה שקודם זמן תפלה כמ"ש בסי' רל"ה וכ"ש בהגיע זמן מנחה עצמה או אפשר לומר דהתם בלילה זמן שינה חיישינן שמא ימשך בשינתו כל הלילה כדרך בני אדם אבל ביום אין דרך לישן הרבה וגם אפשר להעמיד שיקיצו אותו משינתו ואף על גב דבכה"ג אמרינן בסוכה [כ"ו.] ערבך ערבא צריך זהו לעניין תפילין דגם זמן מועט נחשב לקבע מחשש הפחה ע"ש אבל לעניין מנחה שיש עוד הרבה זמן אפשר לומר דמותר אם לא סמוך לסוף זמן מנחה והעולם נוהגים גם בזה היתר ובוודאי נכון מי שרוצה לישן אחר זמן מנחה קטנה שיתפלל מקודם מנחה .