לתרומות לחץ כאן

תפילה ביחיד בכוונה או במניין בעייפות רבה

שאלה:

שלום לרב

לפעמים קורה שאדם לא ישן טוב בלילה, וקם "כמו זומבי" ממש עייף!
ויש לו שתי אפשרויות… או ללכת לבית כנסת לתפילה במנין בעייפות ברגע שקם, או לישון עוד חצי שעה באופן שיסדר אותו מהבחינה הזו ויתפלל בכוונה שלימה אבל ביחיד בבית..

האם יכול במצבים כאלה באקראי להתפלל בבית ביחיד?

(מדובר על מצב שאין לו אפשרות למנין מאוחר יותר)

תודה

תשובה:

שלום וברכה

אם יוכל לחזק עצמו עם כוס קפה חזק וכדומה ולהתפלל במנין, אפשר לעמודבתפילה ועוד אופנים מעוררים, זה ודאי כדאי, טוב יותר להתפלל במנין, לא רק בגלל הקדושה והקדיש, אלא ראשית משום שלדעת הרבה פוסקים התפילה במנין היא חובה ולא רק מעלה בעלמא, ושנית, משום שתפילתו של אדם נשמעת בבית הכנסת עם הציבור וזו סגולה נפלאה לקבלת התפילות, ומי יכול להיות סמוך ובטוח בזכויותיו שתפילותיו יתקבלו גם כשהוא מתפלל ביחידות?!

אבל כמובן אם המצב באופן משמעותי הוא כך ובלתי הפיך, עדיף להתפלל בכוונה ולא להתפלל כגוף בלי נשמה…

יום נעים.

מקורות:

בענין חובת התפילה בציבור נחלקו הדעות, יש סוברים שזהו חיוב גמור, ומשום שאין תפילתו של אדם נשמעת אלא עם הציבור, ויש שדייקו מלשון השולחן ערוך בסי’ צ סעיף ט שאינה חיוב גמור, שכן כתב “ישתדל אדם להתפלל בבית הכנסת עם הציבור”. אמנם, לשון הרמב”ם בפ”ח מהל’ תפילה, הוא “צריך אדם לשתף עצמו עם הציבור, ולא יתפלל ביחיד כל זמן שיכול להתפלל עם הציבור”, ומשמע שהיא חובה ממש, וכן נראה מדברי התוס’ בברכות מז ב שר”א שחרר עבדו כדי לקיים תפילה בציבור ומשום שהמצות עשה של ונקדשתי בתוך בני ישראל דוחה את האיסור לשחרר עבד כנעני, וראה עוד רמב”ן גיטין לח ב, שו”ת הרדב”ז ח”ד סי’ יג, ובהרחבה בשדי חמד כללים מערכה ת כלל לז.

בשו”ע הרב הגדיל יותר וכתב שם בסעי’ יז: תפילת הציבור אע”פ שהיא מצוה מדבריהם גדולה היא ממצות עשה של תורה!

בשו”ת אגרות משה ח”ב סי’ כז כתב סברא מענינת לחייב תפילה במנין מעיקר הדין, שהרי כלל יש בידינו שהמתפלל במקום צואה אינו יוצא ידי חובתו, ומשום שתפילתו תועבה ואינה מתקבלת בשמים, ואם כן כיון שאמרו חכמים אין תפילתו של אדם נשמעת אלא עם הציבור, מן הדין לומר שאינה תפילה כלל ועליו לחזור ולהתפלל, אלא שבדיעבד אין לחייבו בכך, משום שאפשר שיש לו זכות אבות מיוחדת שבזכותה תתקבל תפילתו. נמצאנו למדים שהכרעת הפוסקים שיש חיוב להתפלל במנין.

הצטרף לדיון

2 תגובות

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל