לתרומות לחץ כאן

ברכת נטילת ידיים של שחרית אחר חצות

שאלה:

מי שקם משנתו אחר זמן תפילה/אחרי חצות האם יכול ליטול נטילת שחרית עם ברכה או שכיוון שהנטילה לתפילה אז לא יוכל לברך, והאם זה תלוי אם יוכל להתפלל דהיינו אם במזיד קם אחר הזמן הנ"ל האם גם יוכל לברך אף שלא יתפלל או שרק מי שיכול להתפלל בפועל יברך או שגם זה לא יברך.
ב.האם זה תלוי בכמה ישן לפני עלות השחר?

תשובה:

שלום וברכה

השאלה הזו כמובן מצויה אצל נשים שיש שנהגו שלא להתפלל שחרית [בעיקר ספרדיות שמתפללות רק תפילה אחת ביום] ומאוד לא מצוי אצל גברים יהודים, איזה יהודי יפסיד קריאת שמע ותפילה בזמנה? וכי יש הבדל בין מצות קריאת שמע למצות שופר או לולב ביום הראשון? וכי יש הבדל בין מצות תפילה למצות לולב ביום השני או שופר ביום השני? אין הבדל, כך שזה ודאי לא שאלה מצויה.

ולעצם הענין: אמנם הסברא נותנת כמו שכתבת, אבל הב"ח מעיד שכן מנהג העולם שנשים מברכות אף שאינן מתפללות, ואולי יש לחלק בין דינן לדין הניעור בלילה, כיון שהברכה הזו כבר נתקנה על סדר התפילה, ולכן כחלק מברכות השחר גם הן נהגו לברך בשונה מהניעור בלילה שאינו מקרה רגיל ובו אכן חילקו לפי שורת הדין וכפי גדריו. וראה ס' הלכה סדורה חיובי נשים עמ' קצו שנקט בפשיטות שאם אינה מתפללת ואינה קוראת קריאת שמע אינה מברכת, אלא שדקדק שם מלשון המשנה ברורה שאם היא קוראת קריאת שמע אף שאינה מתפלל, יכולה לברך.

כמובן אחרי זמן תפילה אין שאלה כי עדיין מתפללים רק שמפסידים תפילה בזמנה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל