מכירה וביטול חמץ / ביטול חמץ הנמכר לגוי

שלום רב קצת לא ברור לי היחס בין מכירת חמץ לביטול חמץ. אם אני מוכר את החמץ איך אוכל לבטלו? אינני מוכר חמץ גמור אלא רק דברים שאולי נשאר בהם חמץ כמו תרופות וכו.. איפה בעצם נגמר הביטול ומתחילה המכירה? אני מבטל מה שאני לא יודע ומוכר מה שאני כן מודע אליו? ובנוסף , האם וודקה היא חמץ ?מהסוגים גרייגוס ורוסקי סטנדרט? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אכן, יש מחלוקת גדולה מאוד בין הפוסקים אם הביטול חל על חמץ שאדם מוכר, שהרי אם אתה מוכר אותו לגוי אתה לא מבטל אותו [ויש במחלוקת זו נפק"מ גדולה, שהרי יש שסברו שאף אם המכירה יש בה הערמה, כבר התיר התבואות שור הערמה בדרבנן, ובשו"ע הרב בקונטרס אחרון העיר, על פי שיטתו שם, שבחמץ הנמכר המכירה אינה חלה וממילא זה הערמה בדאורייתא ולא בדרבנן] ועל כן הוסיף כמה חומרות במכירה, כמו ערב קבלן ועוד]. ראה בענין זה עוד בישועות יעקב סי' תמח שו"ת רמ"ץ ס' כט חתם סופר או"ח סי' כב, עונג יו"ט או"ח כח ועוד רבים. בכל מקרה יש כאן רווח שאחד משניהם ודאי קיים או הביטול או המכירה וזה נכון לכל הדעות…

אפשר בהחלט לבטל גם דבר שאתה לא מודע אליו, אדרבה, הביטול הרי מתייחס במפורש גם לחמץ שאינו ידוע…

בוודקה קשה לדעת מה חמץ ומה לא, כיון שזה תלוי ממה הופק האלכוהול [בשונה מויסקי שלעולם הוא חמץ גמור].