אכילת חמץ שנמכר במכירת חמץ לאחר הפסח

שאלה:

שלום

מי שנשאר בביתו לפני פסח מוצרי חמץ, כמו אטריות, פתיתים, ברנפלקס, וסגר זאת בארון ועשה מכירת חמץ.
אני מבין שזה לא לכתחילה לעשות זאת, והיה עדיף לתרום את המוצרים הללו לפני פסח.
האם במצב כעת משזה כבר נשאר בבית ונמכר לחמץ, האם אפשר להשתמש בזה לכתחילה או שעדיף לעשות עם זה משהו אחר כמו לתת תרומה לאחרים וכדו'?

תודה

תשובה:

אפשר להשתמש. יש שמהדרים שלא לאכול מחמץ שנמכר לגוי, שמא המכירה לא בלב שלם מצד היהודי או מצד הגוי, אבל זו כבר חומרא הרבה יותר רחוקה ממה שהזכרת, שלא להחזיק חמץ בבית בפסח, שזה הרבה יותר חשוב, כיון שאם המכירה יש בה פגם, הוא עובר בבל יראה ובל ימצא שהוא איסור תורה, מה שאין כן אכילת חמץ שעבר עליו הפסח שהוא איסור קל דרבנן.

יש שנהגו שאם מוצאים חמץ בפסח, גם אם עשו מכירת חמץ, מבערים אותו. אמנם האחרונים דנו בזה אם נחשב גזל הגוי, שהרי החמץ הזה נמכר לו, ולכן הגרצ"פ פרנק היה מורה באופן זה שלא לשרוף, אבל ההנהגה הרווחת לשרוף, ויש כמה תשובות בדבר מדוע אינו גזל הגוי: 1. הגוי מרשה לקחת ומתכוין להתחשבן לאחר הפסח. 2. זה כעין גזלה על מנת לשלם שיש שהקלו בה בגוי, שהרי בסוף הגוי לא ישלם על מה שלא יקח בפועל. 3. אולי נחשב כמזיק הגוי ולא כגוזלו, שבזה גם לחולקים על מנת לשלם לא אסרו בגוי. ועוד תשובות נאמרו בזה.

חג שמח.