אבדות שמונחים בחדר אבדות זמן רב

שאלה:

שלום לרב, מה הדין בחפצים שנמצאים ב'חדר אבידות' כבר זמן רב, וחדר זה מתפנה אחת לכמה חודשים: א. דברים ללא סימן ב. דברים עם סימן שנשארו זמן רב

תשובה:

שלום וברכה,

א. דברים שאין בהם סימן מעיקר הדין אין חובה להשיבם. והמוצא נהג לפנים משורת הדין והניחם בחדר אבדות, ואם עבר זמן ולא באו לקחת, יכול לזכות בהם לעצמו.

ב. אבדה שיש בה סימן שנשאר זמן רב במקום שנמצאה, ודאי התייאשו הבעלים. אבל אם הוגבהה על ידי המוצא נעשה המוצא שומר אבדה, ולעולם לא יוכל לזכות באבדה לעצמו. ולפ"ז אדם שמצא אבדה שיש בה סימן והניח בחדר אבדות, לא נפקע ממנו דין שומר אבדה, כיון שהגביה על דעת להשיב. ולכן לא יוכל לזכות באבדה לעצמו. אמנם יכול להעריך את שווי האבדה, ולרשות את שוויה במקום שמור, ואז יוכל להשתמש באבדה לעצמו.

בהצלחה.