לקיחת ספרים עזובים בבתי כנסיות

שאלה:

שלום רב, באיזשהו כולל, הוציאו ספרים למי שרוצה לקחת, אבל כתבו על נייר את התנאים הבאים: אם כתוב על הספר שם המקום- אז בטוח אפשר לקחת, ולהשאיר את הטל'- אם במקרה מישהו ידרוש איזשהו ספר בחזרה, אז שיוכלו ליצור קשר ולבקש את הספר בחזרה וספרים שלא כתוב עליהם כלום-הם לא רוצים לקחת אחריות ושכל אחד ישאל את הרב שלו איך שינהג, האם לקחת או לא. (הם מבחינתם רוצים להוציא את הספרים, או אם מישהו לא ייקח אולי ימסרו לכולל סמוך) אני שואל אתכם לגביי הספרים שלא כתוב עליהם כלום, מה לעשות?.. (אני יכול לנסות לקשר אתכם למי שאחראי על זה, אולי תבינו ממנו יותר טוב).

תשובה:

שלום וברכה,

ספרים שנשארו בבית כנסת לאחר זמן, מותר לגבאי לפנותם ולעשות בהם כראות עיניו, וכל שכן ספרים שאין עליהם שם שניתן לפנותם. ולכן יכול הגבאי למוכרם לאנשים פרטיים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כאן בהרחבה