העפתי כדור בזמן משחק כדורגל

שאלה:

אם העפתי כדור במשחק כדורגל למקום שניתן להגיע אליו בשעת הדחק , האם אני צריך לשלם נזיקין ?

תשובה:

שלום וברכה,

במגרש משחקים אמורים לתת בעיטות לכדור, ולכן אם לא היה בעיטה חריגה והכדור עף, מסתבר שפטור הבועט.

אם הבועט בעט בעיטה חריגה והעיף את הכדור מהמגרש, אם הכדור נפל למקום אבוד לגמרי, נחשב למזיק בידיים – וחייב לשלם. ואם נפל למקום שניתן להוציאו, אך הוצאת הכדור כרוך בהוצאה כספית – לחתוך גדר וכדו', לדעת מרן השולחן ערוך חייב לשלם. ולדעת הרמ"א פטור מדיני אדם וחייב מדיני שמים.

אם הוצאת הכדור כרוך בטרחה בלבד, אין חיוב תשלומים, אך ראוי שהבועט יטרח להחזיר את הכדור למגרש.

בהצלחה.

מקורות:

בעט בכדור בצורה רגילה ולא חריגה מסתר שהבועט פטור וכדברי הרמ"א (שו"ע חו"מ סימן שעח סעיף ט) "בחורים הרוכבים לקראת חתן וכלה והזיקו זה את זה ממון חבירו דרך שמחה ושחוק, וכן בשאר דבר שמחה, הואיל ונהגו כן, פטורין".

אך אין זכות לבעוט בעיטה חריגה, אום בעט בצורה חריגה ונפל למקום שלא ניתן להוציאו חייב מדין מזיק בידיים, ולמרות שהכדור קיים, אך היות ולא ניתן להגיע אליו נחשב מזיק בידיים. וכמבואר בנתיבות סימן רצא ס"ק ז. וסימן שא ס"ק א.

אם הוצאת הכדור כרוך בהוצאה כספית, שווה דינו לדחף מטבע לים וצריך אומן להוציאו – ראה שו"ע סימן שפו סעיף א וסעיף ג.