מי חייב באבדן של הפלאפונים

שאלה:

כבוד הרב יש לנו הסדר בישיבה שמפקידים את הטלפון אצל הרב המשגיח כשמגיעים לישיבה וביום שישי כשיוצאים הביתה מקבלים אותו בחזרה הרב טוען שהטל נגנב מהשולחן שלו כאשר היתה החלטה שהטלפונים של התלמידים הרב יקח אותם אליו הביתה, הרב אמר בפירוש שהוא שכח את הטל במשרד שלו ומשם הטל נגנב, מי חייב

תשובה:

שלום וברכה,

פלאפונים שנשארו במשרד על גבי השולחן: אם המקום נעול ולא מסתובבים שם זרים, נחשב לגנבה ואבדה, ושומר חינם פטור על גנבה ואבדה. אם המקום אינו שמור ומסתובבים שם זרים מלבד הרב, או שלפעמים הרב נותן רשות לאחרים להיכנס למשרד, נחשב לפשיעה, ושומר חינם חייב בפשיעה.

אם הרב לא קיבל את הפלאפון לידיו, אלא התלמיד הניח את הפלאפון על גבי השולחן, ונגנב הפלאפון, הרי שאין כאן קניין להתחייב בשמירה. ונחלקו הראשונים האם שומר צריך לקבל שמירה כדי להתחייב. ודעת הש"ך שצריך קניין, ולכן כל עוד שלא נעשה קניין אין השמור חייב.

בהצלחה.

מקורות:

ראה פת"ש חו"מ סימן רצא ס"ק ו, לגבי שומר שהניח בארגז, ופעמים נכנסת המשרתת למקום שמונח הארגז שנחשב לפשיעה.

קניין בשומרים – ראה שו"ע חו"מ שם סעיף ה. ובש"ך שם ס"ק יג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש גם שאלה של "שמירה בבעלים", כמבואר בחז"ל ובפוסקים, שלפעמים התלמידים נחשבים כ"שאולים" לרב, והוא פטור אפילו על פשיעה בשמירת חפציהם.