מגורים בבית ההורים שאינם מקפידים על דיני הפסח

שאלה:

בס"ד שלום רב חג הפסח מתקרב ואני לחוצה מאוד לא רק מגלל ההכנות אלא בגלל העובדה שאני גרה בבית חילוני לחלוטין שעל כל פרט ופרט חייבת להיאבק מאוד כי הכשרת מטבח כפי שמקובל לעשות לא מובנת מאליו לאימי. העניין הוא שאני גרה יחד איתם ואין לי מטבח אחר לבשל בו ולאחסן בו את המוצרים . לפי מה שהבנתי ההורים מסרבים שהכלים שלכם (סכו"ם וסירים … ) יעברו הכשרה . לדעתם דיי בניקיון רגיל במים וסבון. אימי תבשל בכלי החמץ בפסח , תניח אותם על הכיריים (שאני אכשיר לפני) השאלה היא , האם בכל זאת יש לצפות אותם בנייר כסף לאחר הניקוי היסודי למרות שגם אימי תניח את הסירים שלה עליהם ? בנוסף , יש הרבה מוצרים שאינם חמץ גמור אך תבלינים , קטניות , מוצרי חלב , אלכוהול ודבש וכן הלאה שאינם כשרים לפסח ובנוסף יש חשש שיש בהם פירורי חמץ משום שאכלו אותם עם לחם ויכול להיות שבתוך צנצנות הריבה והדבש יש פירורים אך זה לא מעניין את אימי והיא לא מוכנה להוציא אותם מהטבח . מה עליי לעשות ? לקבל את זה כעובדה ? אין לי מקום אחר לגור בו והבית של ההורים זה המקום היחיד שאני יכולה לבשל ולהיות בו. בנוסף לכל זה , יש כלב בבית. מה שאומר שכל האוכל של הכלב שמכיל חמץ נשאר בבית , ואמא לא מטכנה לקנות אוכל כשר לפסח לכלב כי האוכל של הכלב מיוחד ואורגני והבריאות של הכלב הרבה יותר חשובה לה מאשר כשרות בפסח לצערי הרב. אסור לי לגעת באוכל הזה ? כלומר אם הוא מונח על שידה ואני צריכה לנקות מתחתיה בפסח אסור לי להזיז אותה כי זה טלטול חמץ ? וגם לגביי המקרר , למרות שיהיה נקי מאוד בלי נדר ולא יהיה בו מוצרי חמץ גמור , יהיו בו גבינות , בשר ודגים , וכל מיני קופסאות ריבה ומוצרי אלכוהול שאינם כשרים לפסח. מותר לי לפתוח מקרר כזה בפסח כדי להוציא את המוצרים שלי משם ? לגבי קטניות , אימי לא רק רוצה לאחסן אותם במטבח ולבשל אותם בפסח הם גם לא כשרים לפסח. כלומר יש אורז עם הכשר לפסח אבל היא משאירה את האורז וכל התבלינים שלה שהיו במגירות עם חמץ . אסור לי לפתוח מגירות אלא ? העובדה שהמגירה שלי עם המוצרים הכשרים נמצאת מעל למגירה עם הקטניות זה בסדר ? לגבי השולחן שעליו אני אוכלת , הוריי יאכלו עליו עם הכלים שלהם וכל הצלחות שאמנם שטופות אך לא מוכשרות בכלל . וכל זה על המפה שאני אשים אחריהם את הצלחות שלי. אני מגדירה עצמי כחרדית למהדרין , ומשתדלת מאוד כפי יכולתי שהכל יהיה כהלכה אך זה פשוט בלתי אפשרי בבית חילוני. מצד אחד אני עטבדת שעות רבות וטורחת לנקות הייטב את המטבח ומצד אחד אני יודעת ששניה אחרי זה יהיו בו אותם הכלים וחלק מהמוצרים שלא מתאימים לפסח. מה דעת הרב לגבי מצב זה ? יש לי שכר על ההשקעה שלי ? זה נחשב עדיין שאני שומרת על כשרות מהודרת בפסח ? אם אני מבקשת מאימי להוציא מוצר כלשהו מהטבח והיא מסרבת זה על אחריותי כי אני משמשת במטבח גם ? תודה רבה. אשמח לתשובה מפורטת שאוכל להבין מה באמת ניתן לעשות והאם יש לי עבירה בכך שאני אהיה בבית כזה בפסח . תודה !

תשובה:

שלום וברכה

קראתי את שאלתך, למעשה מה שצריך הוא להקפיד מאוד שהאוכל שלך לא יתערבב עם האוכל של ההורים, וגם הכלים כמובן. תנקי את הכיריים ותצפי אותן, ההשפעה של הסיר שלהם היא רק החמרה על החמרה, כיון שמדובר בכלים שאינם בני יומם וגם הכל נעשה ליבון למטה. מה שחשוב שיהיה לך פינה סטרילית במקרר למוצרים שלך שלא יתערבבו, עדיף שיהיו עטופים, וכן תשתמשי כמה שיותר בחד פעמי באוכל כך זה יחסוך לך את הכאב ראש של עירבוב הכלים.

הכל בסדר בעזרת ה' ושכרך הרבה מאוד!

אין לך קשר עם החמץ של ההורים או הכלב, זה לא שלך.