ליל הסדר עם הורים חילונים ועוד

שאלה:

בס"ד
שלום רב
1.בליל הסדר חובה לאכול 5 כזיתים. כמה זה סך הכל ? מבחינת כמות מצה עגולה.
2. אני יודעת בוודאות שהוריי לא יכולים לאכול 5 כזיתים מצה בליל הסדר משום שזה יוצא הרבה בשבילם וקשה לעיכול. אם כן , מה ניתן לעשות ? בכל פעם שצריך לככול מצה במהלך הסדר אפשר לתת להם חתיכה סמלית ?
3. בליל הסדר שחל בשבת קודש, מותר לטבול את המצה בחרוסת ? אין ממש מריחה רק טבילה .
4. האם מותר להרטיב את המצה לצורך הכנת בלינצס ממצה ? אני דיי מבולבלת , כי יש כאלה שאוסרים ממש.
5. טלטול חמץ מכור לגוי בפסח נאסר ?
6. קראתי באתר כאן שעדיף לקנות מוצרי פסח בחנות כשרה לפסח. הדבר כמעט בלתי אפשרי משום שרק ימים ספורים הסופרים מכשרים את המקום. כדי לקנות מוצרים כשרים לפסח בכשרות מהודרת לפסח לא ניתן לקנות אותם החל מעכשיו כשהחניות מלאות בחמץ ? הדבר אינו ניכר ? שאני קונה לכבוד החג ?
7. לגבי נרות , נרות שבת והבדלה צריכים כשרות לפסח ? והאם קינמון בהבדלה יכול להיות כשר לפסח לאוכלי קטניות (רק להחזיק ולהריח ) .

תשובה:

שלום וברכה

מחמת ריבוי השאלות נענה בקצרה:

  1. בליל הסדר אכן לכתחילה יש לאכול 5 כזיתים, אבל כיון שמדובר בחומרא בעלמא ולא בחיוב גמור, נהגו להקל שכזיתים אלו יהיו בשיעור הקטן של הגר"ח נאה ולא בשיעור חזון איש. ממילא מי שאוכל כזית ראשון בשיעור חזון איש שהוא כולל בתוכו שני כזיתים של רבי חיים נאה, בלאו הכי קיים מצוה זו. אין ענין לתת חתיכה סימלית סתם, יש לדאוג שבכזית הראשון יאכלו שיעור כזית, ואז אחר כך אם קשה להם יאכלו מעט בלבד. אבל לפחות כזית אחד יאכלו כדבעי. כזית חזון איש בדרך כלל זה קרוב לחצי מצה עגולה. חצי מזה הוא שיעור הגר"ח נאה וזה מספיק למי שקשה לו.
  2. מותר לטבול מצה בחרוסת אבל אינני מכיר מנהג זה.
  3. מותר להטביל מצה במים, בקהילות החסידים נהגו להמנע מכך, אבל זה מנהג ולא איסור מן הדין.
  4. אין לטלטל חמץ בפסח בכלל, וגם חמץ של גוי חייב לסוגרו מאחורי מחיצה.
  5. אם זה שמור היטב מחמץ אין בעיה, הנושא אינו כבוד החג אלא שלא יהיה במגע עם חמץ.
  6. לא צריך כשרות לנרות, כדאי לקנות קנמון כשר גם לאשכנזים.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בס"ד
    אם לא מצאתי ציפורן/קינמון כשרים לפסח בהשגחת העדה החרדית אלא רק בית יוסף קטניות, מותר להריח אותם בהבדלה לכתחילה? שהרי זה רק תבלין ואינו ממש קטנייה גמורה וגם לא משמש למאכל אלא רק לברכת "מיני בשמים" .