בא במחתרת בזמנינו

שאלה:

האם בימינו שגנב מפחד לרצוח בדרך כלל הדין של בא במחתרת יהיה שונה?

תשובה:

שלום וברכה,

כתב הרמ"א חו"מ סימן תכה סעיף א:
"הגה: הבא במחתרת לגנוב גם כן דינו כרודף. ואם ידוע שלא בא רק על עסק ממון, ואף אם יעמוד בעל הממון נגדו לא יהרגהו, אסור להרגו. ועיין בדברי הטור בסימן זה".

מבואר שאם הגנב לא יהרוג אסור להורגו. ואם יש חשש מותר להורגו. וראה בערוך השלחן שם שצריך שיהיה ברור בוודאות שאם יבוא בעל הבית להילחם כנגדו שיברח ולא יהרוג. אבל אם יש חשש מותר להורגו.

וכתב בפתחי חושן (חלק נזיקין פרק יב הערה לא) שבזמנינו קשה לקבוע כללים. ובודאי כל שיש חשש סכנה מותר להורגו.

בהצלחה.